Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V tem tednu poteka prvi del akcije “Uporaba varnostnega pasu”


varnostni_pas_1V skladu z akcijskim načrtom Nacionalnega programa varnosti v cestnem prometu se od 9. do 15. marca 2015 odvija prvi del akcije »UPORABA VARNOSTNEGA PASU«. Akciji se pridružuje Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občine Šmarje pri Jelšah.

Varnostni pas spada med elemente pasivne varnosti, s pomočjo katerega lahko izredno pomembno zmanjšamo težo posledic prometnih nesreč. Študije iz tujine kažejo, da bi lahko z dosledno uporabo varnostnih pasov in otroških varnostnih sedežev pri vseh potnikih in vseh vožnjah zmanjšali število umrlih voznikov in potnikov za 50%.

Javna agencija RS za varnost prometa v letu 2015 vodi in koordinira preventivno akcijo glede uporabe varnostnega pasu in zadrževalnih sistemov. V okviru nacionalne preventivne akcije VARNOSTNI PAS sodelujejo na nacionalni ravni državni organi in javne ustanove ter na lokalni ravni organi lokalnih skupnosti in nevladne organizacije s skupnim ciljem povečati delež uporabe pripetosti voznikov in potnikov med vožnjo.

Namen preventivne akcije je osveščanje voznikov ter potnikov o pomembnih vidikih uporabe in pravilne namestitve varnostnega pasu ter vpliv na njihovo vedenje v vozilih in s tem posledično zmanjšati najhujše posledice prometnih nesreč. Saj pravilno nameščen varnostni pas v kombinaciji z zračnimi blazinami in drugimi elementi pasivne varnosti zagotavlja najboljšo zaščito v primeru prometne nesreče.

Vozniki in potniki spadajo med najpogostejše žrtve prometnih nesreč v Sloveniji, saj je kar 58% umrlih v teh skupinah (vozniki OA, potniki OA, vozniki tovornih vozil). Zato je izrednega pomena, da zagotovimo z dosledno uporabo varnostnega pasu zmanjšanje posledic prometnih nesreč.

Slogan preventivne akcije je »PRIPNITE SE IN doŽIVITE!« Varnostni pas rešuje življenje in je najučinkovitejša varnostna naprava za preprečevanje smrti in poškodb potnikov in voznikov v prometni nesreči za vse starostne kategorije. Manjša stopnja privezanosti ob trčenju nedvomno pomeni večjo verjetnost nastanka hudih telesnih poškodb ali smrti.

Mednarodne izkušnje kažejo, da uporaba varnostnih pasov zmanjša število smrtnih žrtev in hudih telesnih poškodb za najmanj 40 %. V Evropski uniji so prometni strokovnjaki izračunali, da bi letno preživelo 7.000 ljudi, če bi stopnja uporabe varnostnega pasu v vseh državah dosegla najvišji nivo. Zaradi tega je potrebno neuporabo varnostnega pasu šteti za težji prekršek in pozitivno sprejeti slogan preventivne akcije.

varnostni_pas_2PRIPOROČILA GLEDE UPORABE VARNOSTNIH PASOV

Varnostni pas pripnite na vseh vožnjah, tudi najkrajših. Varnostni pas namreč zmanjšuje težo posledic prometnih nesreč in z dosledno uporabo bi lahko za 50% zmanjšali število umrlih in hudo poškodovanih voznikov in potnikov v vozlih.

Varnostni pas si pripnite na vseh sedežih v vozilu, kot vozniki in potniki na sprednjih in zadnjih sedežih. Varnostni pas blaži posledice zaradi naletne teže posameznika, ki je enaka ne glede na sedež v vozilu. Naletna teža osebe s 60 kg je pri hitrosti 50 km/h približno 2,0 toni, pri hitrosti 90 km/h pa več kot 6,0 ton.

Vozniki si pred vožnjo naravnajte tudi:

– sedež, po višini in položaju, tako da boste dosegli do stopalk (da imate še nekoliko pokrčeno levo nogo)

– višino in naklon naslonjala sedeža, tako da udobno držite volan z malo pokrčenimi rokami in ne ležite v sedežu, ter

– VZGLAVNIK za glavo, tako da je zgornji rob poravnan z višino glave in je razdalja med naslonjalom in glavo čim manjša

(naslonjalo za glavo si nastavijo tudi vsi potniki).

Varnostni pas si PRAVILNO pripnemo, tako da:

– poteka zgornji del pasu preko rame (in ne čez vrat), spodnji del pa pod trebuhom preko bokov

– vstavimo sponko v zaklep, da slišimo klik

– varnostni pas namestimo tako, da poteka čimbolj ob telesu, tesno in trdno, zato ga dodatno zategnemo

– pas ne sme biti zavit in ohlapen

Med vožnjo moramo biti pripeti tudi v vseh drugih vozilih, tako na avtobusih, tovornih vozilih, kombijih, na vseh sedežih. Voznik vedno preveri, ali so vsi potniki pripeti z varnostnimi pasovi preden spelje, saj je njihova varnost tudi njegova odgovornost

varnostni_pas_3VARNOST OTROK MED VOŽNJO

OTROCI morajo biti vedno in na vseh vožnjah pripeti z varnostnim pasovi. Otroci so najpogosteje udeleženi v prometnih nesreč in utrpijo najhujše posledice kot potniki v osebnih avtomobilih, zato NI IZGOVOROV.

Otroci do višine 150 cm morajo biti nameščeni in pripeti v homologirane otroške varnostne sedeže, glede na otrokovo težo in velikost. Vsi otroški sedeži morajo imeti oranžno nalepko z oznako, za katero težo otroka je sedež primeren in z oznako standarda (najnovejši je R44/04).

Otroški sedež mora biti trdno nameščen v avtomobil z varnostnim pasom ali ISOFIX sistemom, tako da se ne premika.

Otrok mora biti v otroškem sedežu tesno in trdno pripet z varnostnimi pasovi v sedežu, zato jih dovolj zategnimo (manj kot dva prsta prostora med pasom in telesom).

Varnostni pas otroku poteka čez ramena in med nogami.

Pri starejši otrocih na jahaču poteka varnostni pas čez rame in pod trebuhom otroka čez boke, speljan je pod stranskimi vodili sedeža. Pri jahačih priporočamo samo jahače z naslonjalom za hrbet in glavo (zaradi zaščite ob stranskih trkih).

Tudi pri otroku poravnamo višino naslonjala za glavo, tako da je nad vrhnjim robom glave.

Otroci morajo biti pripeti tudi v kombijih in avtobusih. V kombijih morajo imeti do višine 150 cm tudi otroški varnostni sedež. Otroci sedijo vsak na svojem sedežu, trdno pripeti z varnostnimi pasov, brez torbic na ramenih.

In ne pozabite, Pasavček pravi: Red je vedno pas pripet!

Vir: Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu