Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarski pust 2015 (foto, video)


_DSC6291 (Kopiraj) V soboto, 14. februarja, na praznik zaljubljencev, je vrvež pustnega rajanja zajel šmarske otroke, ki so se zbrali na pustovanju na ploščadi pred kulturnim domom v Šmarju pri Jelšah. Zbrane otroke in odrasle sta zabavala čarovnik Magic Mac in harmonikarski orkester Simona Plemenitaša.

Še pred uvedbo julijanskega koledarja so na pusta praznovali novo leto. Že za časa poganov so se ljudje radi našemili, seveda je bila takrat to izrazito samo moška domena, verjeli so namreč, da se bodo z maskiranjem približali onostranstvu.  Maskirali pa so se tudi v starem Rimu, saj so sredi zime praznovali dan posvečen bogu Saturnu, verjeli so namreč, da jim bo Saturn prinesel bogato letino.

Ko so v srednjem veku pust prevzeli kristjani, so ga poimenovali karneval, kar v izpeljanki iz latinščine pomeni pustiti meso, dan po pustu se namreč prične 40-dnevni post. Pustovanja so v sedanjem času manj izrazita kot včasih in so po večini namenjena samo otrokom, od največjih sta se ohranila pustovanje na Ptuju in v Cerknem. Seveda pa na pustno soboto potekajo številne pustne zabave povsod po Sloveniji.

Nova mapa (2) (Kopiraj)

Tako kot lani, je v Šmarju tudi letos potekalo pustovanje za otroke, na katerem se je na ploščadi pred Kulturnim domom Šmarje pri Jelšah v spremstvu svojih staršev zbralo kar lepo število otrok v pustnih maskah. Pustno rajanje sta priredila Turistično društvo Šmarje pri Jelšah in Občina Šmarje pri Jelšah.

Ob 9. uri se je prireditev pričela s pustno tržnico, na kateri niso manjkali kot se za ta dan spodobi pustni krofi. Uradni začetek Šmarskega pusta pa se je pričel ob 10. uri z nastopom harmonikarskega orkestra Simona Plemenitaša in nastopom čarovnika Magic Maca, ki je otrokom pokazal številne zanimive trike in čarovnije.

Je pa bilo letos to pustovanje nekoliko drugačno, saj je na isti dan slavil tudi sveti Valentin, po katerem nosi ime praznik zaljubljencev valentinovo.

v/t/f: Dejan Hribernik

kozjansko.info_images_slike3_ured5_oglasi_kino_smarje_polsi