Počastili spomin na Franceta Prešerna

4. 2. 2015 21:03

preserenVčeraj je bila v prostorih Ljudske univerze Šentjur kulturna prireditev ob počastitvi slovenskega kulturnega praznika. Letos bomo obeležili že 166. obletnico smrti našega največjega pesnika Franceta Prešerna. Njegova pot je bila posuta s trnjem in ni mu bilo prizanešeno. Čeprav v javnosti  krožijo zgodbe, da je bil ženskar, saj je imel kasneje razmerje z mladoletno Ano Jelovšek, v spominih njegove hčerke Ernestine Jelovšek beremo, da se očeta spominja kot dobrega, prijaznega in dobrosrčnega človeka.

Zgodbo Ernestine Jelovšek so udeleženci spoznali preko ubeseditve Tee Devin ter Zdenke Pap, ki sta pripravili nastop » Srečanje Ernestine in Julije«. Predstava je avtorsko delo ge. Devin. V nastopu se srečata Prešernova večna ljubezen Julija ter hčerka Ernestina, Tinka, kot jo je ljubkovalno klical. Skozi njeno pripoved izvemo vse težave in stiske, ki jih je preživljala pesnikova družina, skupaj s toplimi spomini na očeta, ki je imel svoje otroke kljub vsemu neizmerno rad.

Skupaj s predstavo so nastopili člani LUŠ’nega orkestra pod vodstvom Jasmine Levičar, ki so pripravili pravo poslastico za ušesa in oči. Gospa Anica Hvalec je v narodni noši recitirala Vrbo, nato pa so nastopile citrarke, ki so prvič po enem mesecu, odkar vadijo skupaj, pripravile nastop » Je bela cesta uglajena«.  Sledile so pesmi Studenček, Kjer je sonce, končali pa so s priredbo Himne upokojencev, ki je aktualizirala današnje stanje v družbi.

Vsi udeleženci so bili nad prireditvijo navdušeni in so se poslovili z lepimi vtisi.

N.P.

polovicka_celje_klik

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
149 queries in 2,539 seconds.