Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Inšpektorji v šmarskem vrtcu odkrili nekaj manjših nepravilnosti, o zlorabah ničesar


vrtec-smarjeNa podlagi številnih, tudi hudih obtožb in očitkov, ki so v Vrtcu Šmarje pri Jelšah pred tedni razburili slovensko, predvsem pa lokalno javnost, je Inšpektorat za šolstvo in šport v šmarskem vrtcu sicer ugotovil nekaj manjših nepravilnosti in ob tem ravnateljici Marti Drofenik izrekel opozorilo.

Nekatere kršitve zakonodaje, ki jih je šolska inšpekcija v vrtcu odkrila, se nanašajo na varnost otrok, večjih nepravilnosti pa niso odkrili. Je pa inšpektorat ugotovil kršitve in sicer da pooblaščeni delavci, ki pri svojem delu izvedo za primere telesnega in duševnega nasilja, niso o tem obvestili ne ravnateljice Marte Drofenik, niti organov pregona.

Glede varnosti otrok je inšpektorat ugotovil kršitve v dveh primerih in sicer ko sta pomočnika vzgojiteljev sama peljala večjo skupino otrok z območja vrtca. V enem primeru ni bilo prisotnih dovolj polnoletnih ljudi. Zoper oba inšpektorat predlaga uvedbo disciplinskega postopka, a končna odločitev ostaja v rokah ravnateljice, ki ga slednja lahko uvede in vodi v skladu z Zakonom o delovnih razmerjih..

Poleg omenjenega pa je nadzor potrdil, da je ravnateljica za nedoločen čas zaposlila delavko brez ustrezne izobrazbe. Slednjo so medtem že odpustili.

Za številne druge nepravilnosti, predvsem v povezavi z dokumentacijo in očitki nekaterih zaposlenih, da jih ravnateljica že dolgo ni spremljala pri njihovem delu, pa je inšpektorat ugotovil, da ne držijo. Je pa inšpektorat opozoril, da odsotnih strokovnih delavcev ne bi smeli nadomeščati študenti, kar je bila pogosta praksa v šmarskem vrtcu.

V vrtcu sicer še čakajo na ugotovitve policije in inšpektorata za delo.