Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pravoslavna božična maša v Rogaški Slatini (foto in video)


pravoslavna_bozicna_masa_17. januarja, na dan, ko večina pravoslavnih kristjanov praznuje Jezusovo rojstvo oz. božič, je v Kristalni dvorani v Rogaški Slatini potekala pravoslavna božična maša. Obred, ki se ga je udeležilo nekaj deset vernikov, po večini ruskih oz. ukrajinskih turistov, je vodil celjski paroh Milan Duduković.

Pravoslávje, eno izmed treh večjih vej krščanstva, se je od katolištva ločilo po vzhodnem razkolu leta 1054. V nekaterih pravoslavnih cerkvah božič praznujejo pozneje kot ostali kristjani, saj v 16. stoletju niso sprejeli koledarja, ki ga je uvedel papež Gregor XIII. Tako še vedno uporabljajo julijanski koledar, ki za gregorijanskim zaostaja za 13 dni. Razširjeno je predvsem v Vzhodni Evropi in na Bližnjem vzhodu. Ena izmed pomembnejših značilnosti oz. razlik z rimokatolištvom je v dejstvu, da nima enotnega poglavarja, kot je papež pri katolikih. Vsaka državna ali narodna Cerkev je avtokefalna (samostojna) in ima svojega patriarha, ki je njen poglavar. Bogoslužje poteka v bizantinskem obredu in v narodnem jeziku. Velik pomen ima češčenje ikon, tj. svetih podob Kristusa, Marije in svetnikov, ter meništvo (glavno meniško središče je gora Atos v Grčiji). Škofje se izbirajo izmed menihov, duhovniki pa so lahko poročeni.

Kakšnih 70 pravoslavnih kristjanov se je udeležilo božične maše v Rogaški Slatini.
Kakšnih 70 pravoslavnih kristjanov se je udeležilo božične maše v Rogaški Slatini.

Več o pravoslavju, posebnostih in podobnostih z rimokatolištvom, si lahko preberete na tej povezavi (klik!). Pravoslavni kristjani so minulo sredo po vsem svetu in tudi v Sloveniji praznovali božič, praznik Jezusovega rojstva. Praznik pričakajo s polnočnicami, slovesno bogoslužje, ki smo ga obiskali tudi mi, pa poteka tudi na božično jutro.

Priprave na božič so tesno povezane s postom in potekajo šest tednov. Po tradiciji na predvečer božiča verniki poleg badnjaka, ki je znamenje novorojenega Jezusa, v domove ponavadi nesejo tudi slamo ter tako simbolično ustvarijo prostor, v kakršnem se je pred dvema tisočletjema rodil Jezus (katoliki poznamo jaslice).

pravoslavna_bozicna_masa_3

Srbska pravoslavna cerkev, ki je prisotna v Sloveniji, božič obeležuje po julijanskem koledarju, torej 7. januarja po gregorijanskem koledarju. Julijanski koledar uporabljajo tudi v Črni gori, Makedoniji, Rusiji in Gruziji pa tudi v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji. Grška, Romunska, Bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve pa so sprejele novi pravoslavni koledar ali Milankovićev koledar, ki je enak gregorijanskemu, in so tako božič praznujejo na 25. december.

Vabljeni k ogledu galerije fotografij, posnetih na pravoslavni božični maši, v spodnjem video posnetku pa si lahko ogledate nekaj utrinkov z obreda.

v/t/f: eH

dotik-zdravja1