Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

PP Rogaška Slatina: 16. 12. 2014


Prometna  nesreča

V minulem tednu so policisti PP Rogaška Slatina obravnavali večje število prometnih nesreč, ki so se v nekaj primerih končale le z zvito pločevino, v nekaj pa z lažjimi telesnimi poškodbami. Tako je bil lahko telesno poškodovan pešec, ki ga je na prehodu za pešce v Rogatcu spregledal voznik tovornega vozila in trčil vanj. Prav tako je bil poškodovan voznik, ki je pred prehodom za pešce v Rogaški Slatini ustavil in prepustil prednost pri prečkanju ceste peški, voznica za njim pa tega ni opazila in je trčila vanj.

BODI ZVEZDA, NE MEČI PETARD

Pred nami so prazniki, ki jih marsikdo popestri z uporabo pirotehničnih izdelkov. Njihova uporaba je lahko ob nepravilni uporabi zelo nevarna. Prodaja in uporaba pirotehničnih izdelkov sta dovoljena vse leto, razen izdelkov, katerih glavni učinek je pok. Prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije 1 (tipični izdelki so bengalske vžigalice, pokajoči vložki za cigarete, pasje bombice, vžigalice s pokom itd.), katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena samo v času od 26. decembra, do 2 . januarja. Prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok (npr. petarde), je v Sloveniji strogo prepovedana.

December je tudi čas, ko veliko ljudi izkoristi praznične dni za različne oblike oddiha. Pri tem policisti opozarjajo na samozaščitna ravnanja, na katere ne pozabite pred odhodom od doma in sicer zaklenite vrata in zaprite okna, vklopite alarmno napravo, ključev ne puščajte na “skritih mestih”, kot so nabiralniki, predpražniki, lončki za rože ipd., ne puščajte doma dragocenosti in denarja (med dopustom raje najemite sef). O svoji odsotnosti ne puščajte sporočil (na telefonskem odzivniku, na listkih, na facebook profilu), poskrbite, da bo videti, kot da je nekdo vedno doma (naj vam prijatelj ali sosed redno prazni poštni nabiralnik, dviguje rolete; vgradite časovna stikala za samodejno prižiganje luči, odpovejte dostavo časopisov). Zapišite si serijske številke vrednejših predmetov ali jih celo fotografirajte, po možnosti pa tudi označite (umetniške slike, nakit, tehnične predmete idr.).

LE VARNA SMUKA JE UŽITEK!! 

Zima in prazniki so pred vrati, in mnogi boste ta čas izkoristili za obisk smučišč  ali pa odšli na krajši oddih, ter tako svoje stanovanje pustili prazno, zato policisti podajajo nekaj nasvetov za varno smuko in samozaščitno ravnanje glede vlomov v stanovanja oz. stanovanjske hiše.

Poleg užitka prinaša smučanje tudi določeno tveganje. Velik porast števila obiskovalcev na smučiščih, novi načini in tehnike smučanja in drsenja na snegu, pa tudi novi pripomočki, dodatna oprema, slaba ozaveščenost, predrznost in neprevidnost številnih uporabnikov belih strmin, so privedli do povečanja števila poškodb.

Zato policisti opozarjajo, da prilagodite hitrost in način smučanja svojim izkušnjam, telesni pripravljenosti, snežni podlagi, lastnostim in zasedenosti smučišča ter vremenskim razmeram.

Posebej pozorni bodite na otroke in smučarje ali deskarje novince, smučajte pa le na označenih in urejenih smučarskih progah. Kdor ne smuča, naj za hojo uporablja le rob smučišča.

Zaščitna smučarska čelada je obvezna za otroke, mlajše od 14 let, njena uporaba pa je priporočljiva tudi za odrasle.

Smučanje pod vplivom alkohola ali mamil je skrajno neodgovorno in nevarno za lastno življenje in življenje drugih na smučišču.

Pazite na svojo smučarsko opremo oz. je ne odlagajte tako, da bi ostala brez nadzora, ter na druge vredne predmete, ki jih imate s sabo.

                                                                    Stanka Firer

                                                                    Pomočnica komandirja PP Rogaška Slatina

                                                                    Višja policistka II