Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zgled dobre prakse spoznali v Italiji


Od 6. do 8. novembra je potekala še zadnja mednarodna delavnica projekta »Glazier – future challenges« (Steklarstvo – izzivi prihodnosti), katere vodilni partner je Ljudska univerza Šentjur. Projekt poteka v okviru programa Vseživljenjsko učenje, sektorski program Leonardo da Vinci, akcija Prenos inovacij. V njem sodelujejo partnerji iz Slovenije (Steklarna Rogaška, Center Republike Slovenije za poklicno izobraževanje), Italije (Progetto Mosaico Più), Nemčije (Glazier school Zwiesel) in Češke (EDUCA – vzdělávací centrum, s.r.o).

S prenosom znanja in promocijo rešili šolo

Delavnica je potekala v Italiji, pripravilo jo je podjetje Progetto Mosaico Piu, partner v projektu. Podjetje proizvaja steklene mozaike, kar je značilno za njihovo regijo. Če so se delavnice v Nemčiji in na Češkem potekale v regijah, ki so prežete s steklarstvom, so italijansko delavnico zaznamovali mozaiki. Predstavili so družinsko podjetje, ki izdeluje najkakovostnejše steklo v neštetih barvnih odtenkih, po tradicionalnem postopku in s prenosom znanja z generacije na generacijo. Kljub recesiji in manjših naročilih podjetje uspešno posluje, največji naročnik pa je šola mozaicistov Spilimbergo. Šola je bila naslednji postanek v programu delavnice. Furlanski Spilimberc slovi seveda predvsem zaradi šole, ki jo obiskujejo učenci z vseh koncev sveta, tudi iz Slovenije. Za nastanek ima poleg tradicije mozaikov iz bližnjega Ogleja zasluge predvsem alpska reka Tilment. Šola ima koncesijo nad belimi kamenčki, ki jih reka pušča ob bregovih, pri svojem delu pa uporabljajo tudi kamnine iz drugih koncev Italije, steklo in pozlato. Zanimanje za študij je vsako leto večje, zato organizirajo tudi poletne tečaje za ljubitelje mozaikov, kjer se lahko naučite osnov za poznejše morebitno samostojno ustvarjanje. Na leto se v tečaje vključi okrog 500 odraslih.

Še pred 20 leti je stavba in ustanova imela klavrn izgled, grozil ji je propad. S spremembo politike vodenja in novim vodstvom v regiji pa je postala svetovno znana in najuspešnejša šola tega področja, ki ima učence kar iz 23 držav sveta. Največji preobrat je bil sprememba v usmeritvi k promociji šole, ki je pomenila tudi naročila izdelkov. Kot je povedal direktor šole, pa njihov namen ni, da bi učenci opravili program, ampak da bi po končani šoli imeli zagotovljeno delo in kariero. Vsa šola je polna umetnin, ki niso le okras na steni, unikatni so deli opreme, unikatna je vsaka posamezna stopnica, okenska polica … Letno jih obišče kar 35000 obiskovalcev, kar je večji obisk kot ga ima muzej v Udinah.

Uspešno dosegajo rezultate projekta

Namen projekta Steklarstvo – izzivi prihodnosti je bil prenoviti poklicna standarda steklopihalec in steklobrusilec, omogočil pa bo večjo fleksibilnost in mobilnost na trgu dela ter razvoj poklicne in osebne kariere. Dolgoročno se želi zagotoviti, da bo steklarstvo v Sloveniji kljub globalizacijskim tokovom ohranjalo svojo konkurenčnost in zaposlenost delavcev. Projekt neposredno izboljšuje poklicno izobraževanje v steklarski panogi in spodbujanje sodelovanja med poklicnim izobraževanjem in usposabljanjem ter delovnim okoljem.

Vrednost projekta, ki poteka, je 217.614,15 EUR, trajal pa bo 24 mesecev. V tem času potekajo partnerski sestanki, nastaja gradivo, spletna stran in brošura o projektu. Prvi rezultati programa so že narejeni – nastali so prenovljeni poklicni standardi za steklopihalce in steklobrusilce, ki so bili septembra predstavljeni na okrogli mizi, v začetku naslednjega leta pa se začne pilotska implementacija programa usposabljanja za kandidate.

A.P.

 

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.