Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Predstavljajo se pevke KUD Kristan Vrh


Vsaka država, vsaka kultura ima svoje ljudsko izročilo. Gre za del zgodovine naroda, za stvari, ki so nastale, se ohranile in ki danes tvorijo del kulture. Priznajmo si, življenje se spreminja mnogo hitreje kot nekoč in še hitreje kot materialna, se izgublja nesnovna ljudska dediščina. Za pesmi tudi na podeželju ni več prostora … na Kristan Vrhu pa je drugače.

29. 3. 2007 so se PEVKE KULTURNO UMETNIŠKEGA DRUŠTVA KRISTAN VRH prvič sestale in njihovi glasovi so se prvič srečali v skupni pesmi. Druženje se je pod vodstvom gospe Zdenke Orač za nekaj let nadaljevalo.

Ugotovile so, da je v njihovi okolici ljudsko glasbeno izročilo bogato, treba je le pobrskati za njim in ga skrbno obnavljati, ker je barvito in večglasno in se ga danes sliši vse manj.

Skozi leta je čas tudi njim prinesel nekaj sprememb, med drugim zborovodkinjo prof. Faniko Vošnjak. Zadnje leto pa jih na kitari spremlja sokrajan ter velik ljubitelj glasbe Jani Pirš. Z njegovo pomočjo so izdale zgoščenko z 12 skladbami, naslovna, Oj, Kristan Vrh, govori o ljubezni do domačega kraja. Zgoščenko so oplemenitile še z DVD-jem, na katerem so tri pesmi posnete na različnih lokacijah Kristan Vrha in bližnje okolice.

Njihove pesmi dodajo toplo in domačo noto marsikateremu druženju, zato jih pogosto vabijo na osebna praznovanja, odzovejo se vabilu Vaških pevk Pristava, obogatijo Pokaži, kaj znaš v domačem kraju, razveselijo starejše na prireditvi v organizaciji RK in stanovalce Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah. Tudi televizijska kamera jim ni tuja, saj jih je gostila TV Celje.

17. novembra jih bomo lahko slišali tudi preko radijskih valov Radia Sraka – Novo mesto.

Povezujejo jih torej redne tedenske vaje, raziskovanje, opazovanje, poslušanje, razumevanje, nastopanje in predvsem veselje ob petju pesmi svojih prednikov iz domačega okolja.

Njihovo delo in trud je neprecenljiv prispevek za našo in okoliške vasi, saj se v interpretacijah domačih, skoraj pozabljenih pesmi, stapljata občutek doživetja starih časov in veselje do spontanega petja.

Zbor sestavljajo: Marija Debelak, Milena Gašperac, Brigita Smodej, Zofija Strašek, Hilda Stiplovšek, Marta Strašek, Pavla Lotrič in Mimika Vozlič.


Mateja Voh, predsednica KUD Vekoslav Strmšek Kristan Vrh