Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

PP Šentjur: 25. 11. 2014


Nekaj dogodkov, ki so jih v času od 18. do 24. 11. 2014 zaznali na šentjurski policijski postaji:

Tatvina nafte
V noči na torek, 19. 11. 2014, je neznanec pristopil do parkiranega tovornega vozila na AC počivališču ZIMA ter iz rezervoarja odtujil 450 litrov nafte. Z omenjenim dejanjem je oškodoval lastnika za okoli 610 EUR.

Nesporazumi v družini
V sredo, 20. 11. 2014, so bili policisti obveščeni o prepiru v Zagaju pri Ponikvi. Policisti so na kraju ugotovili, da je prišlo do spora med občanom in partnerko njegovega očeta. Kršitelju, ki je pred prihodom policistov kraj zapustil, bo zaradi kršitve izdan plačilni nalog.

Tatvina lesenih palet
Policisti so dne 20. 11. 2014 v večernem času opazili, da je neznanec vlomil v skladiščne prostore poslovnega objekta v Šentjurju, od koder je odpeljal večje število lesenih EURO palet, ki pa so bile najdene v bližini, kjer jih je storilec pustil, ko je zagledal policiste. Policisti še zbirajo podatke o storilcu, zoper katerega bo na tožilstvo podana kazenska ovadba.

Iskanje osebe
Policisti so bili dne 21. 11. 2014 obveščeni o dementni osebi, ki naj bi odšla od doma. Policisti so po zbranih obvestilih od občanov osebo izsledili, ter jo izročili svojcem.

Prometna nesreča s telesnimi poškodbami
Policisti so bili v soboto, 22. 11. 2014, obveščeni o prometni nesreči s telesnimi poškodbami, ki se je zgodila v Planinski vasi v kateri je bilo udeleženo eno vozilo. Ker je vozil pod vplivom alkohola, zoper voznika sledi obdolžilni predlog.

Spuščen pes
Policisti so bili 24. 11. 2014 obveščeni o psu, ki naj bi se prosto sprehajal po Ponikvi in naj bi skakal proti občanom. Policisti so na kraju opravili razgovor z naznaniteljem in nato še z lastnikom psa, kateremu je bil izdan plačilni nalog.

Kršitev javnega reda
Policisti so bili obveščeni o občanu, ki je v Gorici pri Slivnici skakal po cesti. Omenjeni občan je ustavil voznika, katerega je hotel izvleči iz vozila. Voznik je občana obvladal in o tem obvestil policiste, ki so nato prišli na kraj. Ker se kršitelj kljub pozivom policistov ni umiril, je bilo zoper njega odrejeno pridržanje, prav tako pa mu je bil izdan plačilni nalog.

UPORABA PIROTEHNIKE
Ponovno se bliža veseli december in čas božičnih ter novoletnih praznikov za katere je značilna tudi uporaba različnih pirotehničnih izdelkov. Da bi omenjen čas minil kar se da prijetno ter brez nepotrebnih težav, poškodb, ali stroškov, vam podajamo nekaj napotkov za pravilno uporabo pirotehničnih izdelkov.

V skladu z Zakonom o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih (Uradni list RS 35/2008) je PREPOVEDANA prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok (petarde različnih oblik in moči);, uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, pa je dovoljena le od 26. decembra do 2. januarja. Kljub temu tudi v omenjenem obdobju teh izdelkov (pirotehničnih izdelkov 1. kategorije, katerih glavni učinek je pok) ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javna zbiranja.

Za kršitve omenjenih določb Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih je za posameznike predvidena globa v višini od 400 do 1200 EUR, policisti pa bodo ob zaznanih kršitvah dosledno ukrepali zoper kršitelje.

Policija si prizadeva za zmanjševanje težav, ki jih povzroča neprimerna uporaba pirotehničnih izdelkov, vendar pa se moramo vsi zavedati, da je to širši »problem«, ki ga je mogoče rešiti le ob vključevanju celotne družbe, predvsem pa staršev, vzgojiteljev in učiteljev, katere naprošamo, da z opozorili, na možne nevarnosti in posledice neprimernega početja, ter tudi z lastnim zgledom pripomorejo k zmanjševanju oz. preprečevanju posledic tovrstnih početja. Sodelovanje s starši ali skrbniki je pomembno tudi zato ker omenjen zakon tudi nalaga, da je mladoletnikom do 14. oziroma 16. leta starosti dovoljeno uporabljati pirotehnične izdelke kategorij 1 in 2 le pod nadzorstvom slednjih.

Po pooblastilu komandirja PP

Simon Veber
Pomočnik komandirja PP