Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

20. 11.: Kaj vse so videli zadružniki s Kristan vrha po Štajerski


Prijetno s koristnim so združili člani zadružnega sveta in številni zadružniki s Kristan vrha pri Šmarju, ko so sklenili ob koncu leta pripraviti izlet. »Če že, potem si oglejmo kako kmetujejo po drugih krajih,« so si dejali in šli na pot. Po zeleni Štajerski …«
Videli so veliko, kar jim bo v pomoč, saj so bili ponekod resnično začudeni opazovalci raznih eksperimentalnih poizkusov.
Najprej so se zglasili na Kmetijskem gospodarstvu v Kidričevem. Posestvo ima 24 odprtih tipskih hlevov, ki so polni simentalk, okoli 960 po številu. Zanimanje so vzbudili svinjaki, v katerih ima posestvo 84 iz Švedske uvoženih bekonov.
Posestvo ima v gradnji sušilnico za mlado deteljo in še vrsto zanimivosti, ki so jih zadružniki s Kristan vrha videli.
Nek kmet je ogledoval živino in krmo, ki jo je govedo s slastjo jedjo. Zmajeval je z glavo, pobožal žival, poduhal krmo in izjavil: »Zlodja! Take mrve bi moja živina še povohala ne, pa vendar so krave tu veliko bolj zalite kakor so moje?«
Toda uganka je bila kmalu razvozljana, ko mu je strokovnjak razložil, da krmi dodajajo močna krmila, tako da živina dobi ogromno kalorij, ki bi je z najboljšim senom ne mogla dobiti . . .
Na posestvu v Apačah je direktor ing. Milkovič kljub dežju razkazal izletnikom ta vzorni kmetijski obrat. Posebno farma kokoši je bila predmet splošnega zanimanja, saj imajo okoli 9000 kokoši. Pravo presenečenje pa so bile »prevozne kurje vasi«. Najnovejše izkušnje v perutninarstvu terjajo, da kokoši ne smejo ostati dolgo na istem kraju in jih zato s kurniki vred selijo po redki hosti, kjer jih krmijo in vzrejajo.
Tipski odprti hlevi, svinjaki polni prvovrstnih bekonov, vse to so bile novosti, o katerih veliki prednosti so se kmetje na svoje oči prepričali.
Poleg vinogradniških posestev v Jeruzalemu in Železnih dverih so si ogledali še tovarno za mleko v prahu v Murski Soboti ter srednjo kmetijsko šolo v Mariboru. Na koncu so se z žičnico popeljali še na Pohorje in se po dveh dneh vrnili domov.
Izlet je na priporočilo Glavne zadružne zveze v Ljubljani organizirala podružnica KOMPAS iz Celja, ki ima za zadružnike v načrtu še več takih poučnih izletov, katerih korist je neizpodbitna.

Celjski tednik, 20. 11. 1959