Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

2. 11.: Prepirljiva izredna seja šentjurskega družbenopolitičnega zbora


Izredno sejo družbenopolitičnega zbora šentjurske skupščine o junijski pobudi oziroma predlogu predsedstva šentjurskih mladincev za odstop delegatov vseh družbenopolitičnih organizacij iz domačega družbenopolitičnega zbora in stališču do »Sporočila javnosti« šentjurskega mladinskega predsedstva in njihove delegacije v tem zboru, so po poldrugi uri burnih razprav prekinili. Delegati se niso strinjali niti o poteku seje, niti o tem, kdo bo sejo vodil.
V avgustovskem Sporočilu javnosti, ki so ga šentjurski mladinci poslali tudi sredstvom javnega obveščanja, so omenjali gospodarsko stagnacijo občine in njeno zadnje mesto v Sloveniji, prepočasno reševanje gospodarskih problemov, da ni bilo resnih poskusov, da bi uresničili dobre skupščinske sklepe in da j e skupščina izgubila nadzor. Zahtevali .so, da vsi delegati zahtevno odgovorno delovanje tistih organov, ki jim skupščina nalaga delo. Delegacije v družbenopolitičnem zboru so mladinsko pobudo zavrnile.
Na začetku petkove izredne seje družbenopolitičnega zbora, ki so jo predlagali komunisti, je delegat mladincev Jože Artnak predlagal dopolnitev dnevnega reda z oceno delovanja izvršilnih organov občine. Kljub temu, da so o njej sklepali konec februarja, še ni pripravljena.
Drug delegat mladincev je predlagal naj sejo, zaradi »kompromitiranosti«, vodi podpredsednica zbora. Predsednik zbora Franc Krampi je v razpravi, ki je bila čustveno obarvana, ponudil svoj pisni odstop. Predsednik skupščine Vlado Gorjup je po teh zapletih predlagal četrturno prekinitev, da bi se sestalo predsedstvo skupščine, vendar do tega ni prišlo.
Delegat Socialistične zveze je menil, da je bistvo težav v gospodarstvu in ne v skupščini ter da je s tem, ko so v občini naredili korak nazaj, zdaj potrebno dva koraka naprej. Skupščina se bo bolj morala pojavljati kot nadzorni organ, je povedal.
Delegat komunistov je zahteval, da se »razčisti« na tej seji, ker bo čez teden že redna seja skupščine. Mladinski delegat je nato dejal, da so prišli na sejo s konstruktivnimi nameni in ne razbijati. Predlagal je, da določijo rok za izdelavo ocene.
Menil je tudi, da je skrajni cinizem sklicevati sejo s tako pripravljenim gradivom in povedal, da gre za sprenevedanje pravega bistva mladinske pobude, kot skrajne protestne oblike. Predlagal je analizo, kot jo je predsednik skupščine konec februarja. Povedal je, da mladinci nimajo namena »diskvalificirati« posameznika, pač pa imajo v mislih razvoj Šentjurja.
Na ugotovitev, da so se mladinci najmanj udeleževali sej, je Jože Artnak odgovoril, da ne želi le dvigati roko, pač pa kreativnost.
Delegat borcev je menil, da bi morali biti vodji družbenopolitičnega zbora hvaležni in ne drug drugega »zafrkavati«. Predsednik cestne skupnosti – na izredno sejo so povabili tudi odgovorne predstavnike sisov za posamezna področja – je menil, da so potrebni argumenti in povedal, da je že na seji občinskega komiteja opozarjal na pomanjkanje kulture dialoga v predvolilnem boju ter spomnil, da ima vsak pravico povedati svoje mnenje tudi javnosti.
Po brezplodni enoinpolurni razpravi je predsednik skupščine Vlado Gorjup sejo prekinil; nadaljevala naj bi se prihodnji teden po redni seji skupščinskih zborov v tem tednu.

Novi tednik, 2. 11. 1989