Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Z uvodnega srečanja UTŽO z Manco Košir


Člani Univerze za tretje življenjsko obdobje Ljudske univerze Šentjur so začeli novo študijsko leto s predavanjem dr. Mance Košir, ki je med številnimi nazivi in različnimi vlogami tudi ambasadorka radostnega staranja. Njeno predavanje je imelo naslov Učim se, torej sem, kar je hkrati njeno življenjsko načelo. Za glasbeni uvod v predavanje je poskrbela Jasmina Levičar, ambasadorka učenja leta 2013.

S svojo človeško toplino ter pozitivnim pristopom se je dotaknila src vseh udeležencev srečanja. Poudarila je, kako pomembno je kakovostno živeti svoje življenje tudi v pozni starosti in kako se izogniti osamljenosti ter apatičnosti. Poudarila je, da se učenje s prestopom v pokoj ne konča, temveč se lahko nadaljuje tam, kjer smo si vedno želeli, pa ni bilo časa, ali pa si morda nismo upali. Zdaj končno nastopi čas za nas ter za izpolnitev želje in sanje.

Učenje je prav tako najboljše zdravilo za preprečevanje demence, saj so »možgani svojevrstna mišica, ki zakrni, če je ne uporabljamo.« Navedla je primer o profesorju, o katerem je brala: na magnetni resonanci so se pokazale prve možganske spremembe, ki kažejo na razvoj demence, po letu dni učenja francoščine pa jih na ponovnem pregledu ni bilo več videti. Tudi sama se je lotila učenja jezika, odločila se je za italijanščino in slušatelje nasmejala s prigodami o preverjanju predznanja. Da bi bili možgani zaposleni in aktivni poskrbi tudi z vsakodnevnimi vajami, zobe umiva najprej z desno, nato še z levo roko, kar je zanje izziv. Razvila se je sproščena debata, kjer so se dotaknili tudi tem, kot so duhovnost, umiranje, skrb za ostarele starše. Obstaja namreč več vrst učenja, zelo pomembno v življenju je učenje dialoga in učenje bližine. Koširjeva je debato popestrila tudi s predstavitvijo in branjem modrih misli iz svojih najljubših knjig.

A.P.