Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Trgatev stare trte na Virštanju (foto in video)


Prvo oktobrsko nedeljo je poleg lokalnih volitev zaznamovala tudi trgatev stare trte na Virštanju, pred gostiščem Banovina. Društvo vinogradnikov Virštanj-Kozjansko je letos zopet pripravilo trgatev te stare trte, katere starost se giblje med 150 in 200 leti.

Pred staro trto so se tudi letos zbrali župan občine Podčetrtek Peter Misja, predsednik KS Virštanj mag. Srečko Jug, direktor Kmetijske zadruge Šmarje pri Jelšah Vinko But in drugi. Kakor velevata navada in protokol, ki so ju pred trgatvijo stare trte upoštevali tudi tokrat, so se zbrani trgači pred samo trgatvijo oz. vzponom na lestev okrepčali s “kratkim” oz. starino. Slednje zato, da bi trgatev potekala po pričakovanju. 

Župan Peter Misja in direktor KZ Šmarje Vinko But sta se prva lotila trgatve na Virštanju. Foto: Karmen Cvirn
Župan Peter Misja in direktor KZ Šmarje Vinko But sta se prva lotila trgatve na Virštanju. Foto: Karmen Cvirn

Trgatve sta se najprej lotila župan Peter Misja in direktor KZ Šmarje Vinko But, kasneje so se je lotili člani Društva vinogradnikov Virštanj-Kozjansko. Za zabavno-glasbeni program so poskrbeli člani Ansambla Jug in Dekleta iz Dobležič. Po končani trgatvi, stiskanju grozdja z bosimi nogami in prešanju, je sledilo druženj v spodnjih prostorih Banovine ob žlahtni kapljici in okusni hrani.

 

Pred kamero smo povabili predsednika Društva vinogradnikov Virštanj-Kozjansko Slavka Topliška, ki nam je zaupal nekaj podrobnosti stare trgatve, v galeriji fotografij (klik!) pa si lahko ogledate utrinke s trgatve.  

 

 

v/t/f: eH