Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Koncertna izvedba prve slovenske operete Tičnik (foto, video)


V sklopu Ipavčevih kulturnih dni 2014 so v nedeljo, 26. oktobra, v Ipavčevem centru Šentjur izvedli koncertno izvedbo prve slovenske operete Tičnik skladatelja Benjamina Ipavca. Letošnje leto obeležujemo 150. obletnico nastanka operete in ob tej priložnosti smo jo lahko slišali tudi v rojstnem mestu skladateljev Ipavcev, kjer jo je izvedel orkester Hiše kulture Celje in priznani operni solisti.

Klavirsko izvedbo Tičnika je Benjamin Ipavec napisal leta 1864 po prevodu enodejanke Der Käfig, ki jo je leta 1815 napisal August von Kotzebue. Josef Fabian jo je instrumentiral l. 1865, leto zatem pa je 4. februarja 1866 pod Fabianovim dirigentskim vodstvom doživela krstno uprizoritev na slavnostni Vodnikovi bésedi v ljubljanski čitalnici, kjer je že prvič doživela izjemen uspeh.

Zgodba pripoveduje o ljubezenskem zapletu med nesrečno Ljuboslavo, njenim bodočim možem g. Poljancem in mladeničem Blažem, pred katerim jezni mož svojo izvoljenko skrbno varuje ter zaklepa. Zanj izdela tičnik, da bi ga vanj zaklenil in se ga tako rešil do poroke. Vendar je g. Poljanec želel tičnik najprej preizkusiti tudi sam in kot pravi star slovenski pregovor, kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade. Tako je bil g. Poljanec za lastno izpustitev prisiljen podpisati jamstvo, da se Ljuboslava lahko poroči z Blažem.

 

Obiskovalci smo uživali v koncertni izvedbi operete, ki je v novi razprodani dvorani prav lepo zazvenela. V vlogi Ljuboslave je nastopila Andreja Zakonjšek Krt, v vlogi Blaža Zelenkoviča Matjaž Stopinšek, g. Poljanca Domen Križaj, Ljuboslavine hišne pomočnice Zorinke Nuška Drašček Rojko, ključavničar je bil Mihael Strniša, njegovi pomagači pa so bili Oktet 9 in Fantovska vokalna zasedba Gimnazije Celje – Center. Orkester je vodil dirigent Simon Dvoršak, zborovodja pa je bil Gregor Deleja. Organizatorj JSKD Območna izpostava Šentjur je prireditev organizirala v sodelovanju s Hišo kulture Celje.

 

 
Vabljeni k ogledu kratkega videa, v katerem so izseki nedeljske izvedbe Tičnika. 

Teja P.