Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ipavčevi kulturni dnevi: Koncert vokalne skupine Ingenium Ensemble (foto, video)


Preteklo soboto je v sklopu glasbenega abonmaja Knjižnice Šentjur in Ipavčevih dni 2014 prenovljeno dvorano Ipavčevega kulturnega centra obiskala skupina mladih pevcev, združenih pod imenom Ingenium Ensemble.

Ipavčevi kulturni dnevi, ki tokrat nosijo naslov “Malgaj trka“, so tradicionalna prireditev oziroma niz kulturnih prireditev. Kot že ime pove, so letos posvečeni 120-letnici rojstva Franja Malgaja, borca za severno mejo, s skladatelji Ipavci, znamenito rodbino iz Šentjurja, pa ga povezuje predvsem izrazito domoljubje.

Tako se bodo v obdobju med 18. oktobrom in 25. novembrom v Šentjurju odvijale najrazličnejše prireditve in aktivnosti v spomin na Malgaja. Med slednjimi lahko omenimo koncertno izvedbo prve slovenske operete Tičnik Benjamina Ipavca, predavanja o Franju Malgaju, koncert samospevov Benjamina in Josipa Ipavca Spominčica, koncert domoljubnih pesmi in še mnoge druge.

Na otvoritveni koncert abonmaja in Ipavčevih dnevov 2014 pa so zbrani prisluhnili vokalno skupino Ingenium. Slednjo sestavljajo Mirjam Strmole (sopran), Zala Strmole (sopran), Blaž Strmole (tenor), Gašper Banovec (tenor), Domen Anžlovar (tenor) in Jan Kuhar (bas).

Ingenium Ensemble je mešana pevska zasedba, katere začetki delovanja segajo v jesen 2009. Skupino sestavljajo mladi prekaljeni pevci z ambicijo po ustvarjanju in poustvarjanju klasičnih in modernih stvaritev, predstavljati javnosti novonastala dela ter rasti v sami kvaliteti izvedbe in interpretacije.

O njihovim uspehih pričajo nagrade, ki so jih tekom let kot skupina osvojili. Tako so oktobra 2010 v Radovljici prejeli  prvo nagrado, novembra 2011 pa so na regijskem pevskem tekmovanju Osrednje Slovenije v Kočevju osvojili zlato plaketo s pohvalo, priznanje za najboljšo vokalno skupino, najboljšo izvedbo renesančne skladbe ter priznanje za najobetavnejšo pevsko zasedbo. Aprila 2012 so nastopili na Naši pesmi, kjer so osvojili srebrno priznanje ter nagradi za najboljšo vokalno skupino in najbolje izvedeno priredbo ljudske pesmi. Aprila 2013 so zmagali v obeh prijavljenih kategorijah na mednarodnem tekmovanju v Bad Ischlu (Avstrija) in postali absolutni zmagovalci tekmovanja. Letos je luč sveta ogledal tudi njihov prvi glasbeni album.

 

Na tokratnem koncertu so poslušalcem predstavili kar 17 pesmi iz različnih obdobij, med katerimi niso manjkale niti skladbe Šentjurčanom dobro poznanih bratov Ipavec in Sepetova Zemlja pleše.

Druženje se je nadaljevalo v atriju Ipavčevega kulturnega centra.

Vabljeni k ogledu videa, kjer smo se z gospo Anito Koleša pogovarjali tako o koncertu kot tudi o prihajajočih dogodkih.

 

Kristina Strašek