Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

IV. MLADI – avtor – KANT v Grobelnem (foto,video)


Preteklo soboto je  v Domu krajanov Grobelno potekal že četrti večer kantavtorske glasbe, ki ga organizira Športno in mladinsko društvo Grobelno. Tokrat so se zbranim predstavili Ognjen Bašić (Zg), Moonshine Alko (Lj) in vsem dobro poznani Bakalina (Čadrg, Tolminsko hribovje)

MLADI -avtor- KANT je priložnost za mlade kante, da kot predizvajalci doživijo koncertno izkušnjo z že uveljavljenimi imeni slovenskega kantavtorstva. Namenjen je kantavtorski glasbi in dajanju priložnosti svežim kantom.

Kot prvi je oder zasedel hrvaški kantavtor Ognjen Bašić in s svojim nastopom nasmejal marsikoga zbranega. Zagrebški kantavtor je en izmed tistih, ki poka od energije. Njegovi nastopi so posebno doživetje, o njegovi kvaliteti pa priča tudi “bronasti kant”, nagrada, ki jo je prejel na letošnjem KantFest festivalu v Rušah. Skladbe niso vsebovale zgolj prepevanja in preigravanja kitare, temveč tudi vriske, krike, smeh in podobno.

Po krajšem predahu se je zbranim predstavil Ljubljančan, znan pod imenom Moonshine Alko. Ljubljanski “kant”, ki prisega na “kant klasiko” je s svojim nastopom marsikoga popeljal v stare dobre čase, ko smo še vsi tako radi igrali na orglice. Kot pravijo mnogi, njegove pesmi zadišijo po “bluesu ala Mississippi” in vaškem okolju. Največ smeha je nedvomno prejel s pesmijo, ki je govorila o vaščanom dobro poznanih kolinah.

er

 

Kot zadnji je na oder stopil vsem dobro poznan duet Bakalina. Duet, ki ga sestavljata Jani Kutin (vokal) in Renata Lapanja (harmonika) mnogi verjetno poznate predvsem po skladbi “Banda kravatarska“. Nedvomno uigran duet, ki je zbrane zabaval, jih nasmejal do solz, hkrati pa postregel s hudomušnimi skladbami. Lahko bi rekli, da smo bili priča stand up-u, ki presega mnoge že videne. “Muzikologi pravijo, da je to rovtarski šanson, a za nas kmete je to preveč strokovno,” je razložil Jani: “Midva igrava bio pop.”. Kot pravi Rajko Muršič, je to eden tistih biserov sodobne slovenske popularne glasbe, ki jih ni mogoče enostavno zapreti v obstoječe žanrske predalčke, a je obenem tako prekleto domač, da se nam zazdi njena ustvarjalnost čisto preprosta.

 

 

 
Vabljeni k ogledu fotogalaerije (klik!) in priloženih videov. Če vas ni prepričala beseda, vas morda utrinki z omenjenega dogodka in se tako vidimo naslednje leto.

Kristina Strašek