Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

11. vseslovensko srečanje kmetov na Ponikvi in Slomu


Na Ponikvi, rojstnem kraju blaženega Antona Martina Slomška, zavetnika slovenskih kmetov, kmetijstva in kmetijskega slovstva, je v nedeljo, 12. oktobra 2014, potekalo 11. vseslovensko srečanje kmetov pod sloganom Le iz zvestobe raste blagor. Letos je srečanje potekalo v duhu mednarodnega leta družinskega kmetovanja. Dogodek je organizirala Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije v sodelovanju z občino Šentjur ter številnimi prostovoljci.

 

Srečanje se je pričelo v cerkvi sv. Martina na Ponikvi, kjer je ob 12. uri ob somaševanju duhovnikov sveto mašo daroval celjski škof dr. Stanislav Lipovšek. Kasneje se je druščina preselila pred Slomškovo rojstno hišo na Slomu in ob 14:30 pričela s slavnostno akademijo.

 

Vsi vemo, da delo na kmetiji zahteva veliko odrekanja, veliko truda, hkrati pa ima tudi svoje pozitivne lastnosti,” je v svojem govoru povedal župan občine Šentjur, mag. Marko Diaci. Kmetovalcem danes nedvomno ni postlano z rožami. Zbrani so se strinjali z besedami Cvetka Zupančiča, da je v tej veliki poplavi tuje ponudbe težko biti konkurenčen. “Cene padajo,” je povedal: “vendar se moramo odzvati s povezovanjem, promocijo in osveščanjem naših kupcev, da posegajo po doma pridelani hrani.”.

 

Osrednja gostja akademije je tokrat bila Anka Lipušček Miklavič, direktorica Mlekarne Planika. Izjemna gospa – tako zasebno kot poslovno.

Oder pa niso zasedli le govorci, temveč so zbrane razveselili tudi pevci. Tako so obiskovalci lahko prisluhnili vokalni skupini Podokničarji in zasedba petih mladih pevcev, bolje znanih pod imenom Il Divji. Odzvanjale so slovenske ljudske skladbe, hkrati pa nismo mogli iti mimo znane pesmi En poljub (Modrijani in Jan Plestenjak), katero so člani skupine Il Divji več kot odlično interpretirali. Obojne lahko slišite v spodaj priloženih video posnetkih.

 

 Obiskovalci, katere so na lesenih mizah pričakala jabolka, vina, jabolčni sokovi, vode in peciva, so ob koncu kulturnega programa dobili še vsak svojo porcijo golaža. Za pogostitev so se tokrat lahko zahvalili članom prostovoljnega gasilskega društva Ponikva, kmečkim ženam in učencem Srednje kmetijske šole Šentjur.

Na koncu vabljeni še k ogledu fotogalerije (klik!) in priloženih videov.

 

Kristina Strašek