Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Šmarju trgatev potomke stare trte, v Bistrici občinske (foto in video)


Zadnja poletna nedelja je minila v znamenju trgatev. Letošnje poletje ni bilo naklonjeno vinogradnikom, zato so se slednji letos trgatve lotili nekolik prej, saj je grozdje načela gniloba. Obiskali smo trgatev občinske trte v Bistrici ob Sotli ter potomke stare trte v Šmarju pri Jelšah. Oba dogodka sta minila v znamenju lepega vremena in, kot se spodobi za takšno dejanje, dobre volje prisotnih.

V nedeljo dopoldne se je v Bistrici ob Sotli odvila tradicionalna trgatev starih trt ob pročelju občinske stavbe. Kakor vsako leto je trgatev tudi tokrat potekala pod budnim strokovnim očesom članov Društva vinogradnikov in kletarjev Šempeter, seveda pa ni manjkal niti gostitelj, župan občine Bistrica ob Sotli Franjo Debelak.

Župan Franjo Debelak in Jože Babič
Župan Franjo Debelak in Jože Babič

Društvo vinogradnikov in kletarjev Šempeter za stare občinske trte skrbi že od leta 2006, odkar v nekdanji Gabronovi gostilni domuje občinska uprava. Letošnje poletje. Navadno vsaka trta obrodi okoli petdeset grozdov, kar po besedah predsednika vinogradniškega društva Jožeta Babiča da okoli petdeset litrov vina, letos pa bo vina nekoliko manj, saj je grozdje načela gniloba. Grozdje z občinskih trt bodo predelali, rose vino pa bo Občina uporabila za promocijska darila.

V popoldanskih urah zadnje poletne nedelje pa so člani Društva vinogradnikov in kletarjev Trta pripravili tradicionalno trgatev potomke stare trte. Potomko mariborske vinske trte, ki so jo prejeli od takratnega mariborskega župana in velja za najstarejšo na svetu, so pred šmarskih župniščem posadili 9. maja 2009. Vse od takrat za njo skrbi Društvo vinogradnikov in kletarjev Trta. Že prvo leto je trta obrodila tri grozde, letos pa kar 46.

 

Na dogodku, s katerim se na Šmarskem uradno začne trgatev, so bili poleg članov društva prisotni številni obiskovalci, med drugim župan Jože Čakš, vinska kraljica Špela Štokelj, župnik Tadej Linasi, predsednik Društva vinogradnikov in kletarjev trta Jani Vreže, specialistka za kletarstvo in vinarstvo Tadeja Vodovnik Plevnik in drugi. Pester program je povezoval Igor Habjan, prepevali so člani Okteta Zibika.

Po pozdravih in nagovorih, ki jim lahko prisluhnete v spodnjih video posnetkih, so se obiskovalci pomaknili izpod kozolca muzeja baroka k potomki stare trte. Prvi grozd je imela čast odrezati vinska kraljica, nato pa so se zvrstili še župan, župnik, predsednik društva in ostali gostje. Grozdje so previdno spravili v čebre za nadaljnjo “obdelavo” – tlačenje, torej za mošt.

 

Dogodek je v veselem vzdušju ob hrani in pijači ter zanimivem dogajanju trajal do večernih ur. Vabljeni, da v spodnjih video posnetkih prisluhnete nagovorom predsednika Društva Trta Janiju Vrežetu, županu Jožetu Čakšu in specialistki za kletarstvo in vinarstvo Tadeji Vodovnik Plevnik. V galeriji fotografij (klik!) pa si lahko ogledate fotografije z dogodka.     

 

 

 

 

 

 

 

 

v/t/f: eH

Brezplačno (za cekine) ponujamo 10 otroških gledaliških abonmajev Jurček v Šentjurju. Abonma vsebuje ponudbo štirih gledaliških predstav v prenovljenem Ipavčevem kulturnem centru v Šentjurju.

Ena abonmajska vstopnica pomeni en sedež v dvorani (otrok lahko sedi tudi staršu na kolenih).

Nimate dovolj cekinov za naročilo? Kupite jih lahko tukaj (klik!). Tudi z nakupom cekinov bodo vstopnice do 85% cenejše kot v redni prodaji.