Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pokrajinsko srečanje društev upokojencev v Podčetrtku (foto in video)


V četrtek, 11. septembra, je v Večnamenski športni dvorani Podčetrtek že drugič potekalo pokrajinsko srečanje članov Pokrajinske zveze društev upokojencev Celje. Več kot 1500 zbranih upokojencev so obiskali številni gostje, med drugimi tudi poslanec DZ in prvak DeSUS Karel Erjavec, predsednik Državnega sveta Mitja Bervar, ki je bil slavnostni govorec, na povabilo pa se je odzvalo tudi pet od devetindvajsetih županov, v katerih občinah delujejo društva PZD Celje.

Za številne upokojence zelo odmeven dogodek je povezovala Mimica Kidrič, v spremljevalnem programu pa so nastopili Otroški pevski zbor OŠ Podčetrtek pod vodstvom Mihaele Pihler, učenci razredne stopnje OŠ Podčetrtek z odrsko igro, otroci Vrtca Podčetrtek ter Vaške pevke iz Pristave.

Nastopajoči so poskrbeli za razgiban spremljevalni program
Nastopajoči so poskrbeli za razgiban spremljevalni program

Zbrane je uvodoma nagovoril predsednik predsednik PZDU Celje Emil Hedžet, ki je izrazil veselje nad množičnim obiskom ter pozdravil vse visoke goste, ki so se slovesnosti udeležili. Izrazil je željo, da bi bilo srečanje manifestacija aktivnega druženja tretje generacije in medgeneracijskega sožitja. Celotnemu nagovoru lahko prisluhnete v enem spodnjih video posnetkov. 

Pred zbrane sta stopila tudi župan občine Podčetrtek Peter Misja in predsednik DU Podčetrtek Slavko Kajba, ki sta upokojence pozdravila, Misja tudi v imenu vseh zbranih županov ter jim zaželela, naj v Podčetrtku izkoristijo čim lepši dan. Po nastopu najmlajših pa je na oder stopila predsednica ZDUS dr. Mateja Kožuh Kajba. Slednja je opozorila na klavrno stanje in odnos, ki ga v današnjem času doživljajo upokojenci. Med drugim pa je upokojence pozvala k aktivnejšemu sodelovanju upokojencev pri branjenju njihovih pravic in angažiranju na volitvah. Celotnemu nagovoru lahko prisluhnete v enem spodnjih video posnetkov.

Slavnostni govornik, predsednik Državnega sveta Mitja Bervar, je najprej izrazil veselje nad povabilom na srečanje. Upokojence je spomnil na zavedanje o vrednotah, na modrost in izkušnje, ki so jih v vseh letih pridobili. Izpostavil je številne pobude, ki so jih v Državnem svetu v preteklih letih realizirali v prid upokojencev in jim s tem izboljšali položaj v družbi (zagovorništvo pravic starejših in izboljšanje zakonodaje na področju nasilja nad starejšimi). Na koncu je poudaril, da moramo stremeti k istem cilju – k državi, ki bo državljanom prijazna, ki bo zagotovila dostojno življenje vsem generacijam (mladim zagotoviti ustrezna delovna mesta, starejšim pa dostojne pokojnine in mirno jesen življenja). Rešitev problema Bervar vidi v sodelovanju, dialogu z vsemi generacijami. Nagovoru predsedniku Državnega sveta Mitji Bervarju lahko prav tako prisluhnete v enem spodnjih video posnetkov.  

Upokojence so nagovorili Emil Hedžet, dr. Mateja Kožuh Novak, Mitja Bervar in Karl Erjavec.
Upokojence so nagovorili Emil Hedžet, dr. Mateja Kožuh Novak, Mitja Bervar in Karl Erjavec.

Seveda pa je upokojence nagovoril tudi poslanec v Državnem zboru in predsednik DeSUS Karl Erjavec. Slednji je uvodoma pohvalil izgled Podčetrtka, kamor rad zahaja tudi zasebno. Pohvalil je pet županov, ki so se odzvali na povabilo in se udeležili srečanja ter grajal ostalih 24 županov, ki se na povabilo niso odzvali. Mimogrede je Erjavec izpostavil novosti in dosežke stranke DeSUS, tiste, ki so seveda v prid upokojencem. Ob koncu je izpostavil potrebnost zakona o dolgotrajni negi, ki ga po besedah Erjavca nujno potrebujemo. Tudi nagovoru Erjavca lahko prisluhnete v enem spodnjih video posnetkov.

Po uradnem delu srečanja so upokojenci dan preživeli ob skupnem kosilu in brezplačnem ogledu turističnih točk v občini Podčetrtek. Vabljeni k ogledu galerije fotografij (klik!), posnetih na dogodku, v spodnjih video posnetkih pa lahko prisluhnete nagovorom visokih gostov (predsedniku PZDU Celje Emilu Hedžetu, predsednici ZDUS dr. Mateji Kožuh Novak, slavnostnemu govorniku, predsedniku Državnega sveta Mitji Bervarju ter nagovoru poslanca DZ in predsedniku DeSUS Karlu Erjavcu).

Pet zbranih županov je s pesmijo navdušilo zbrane in poželo gromki aplavz
Pet zbranih županov je s pesmijo navdušilo zbrane in poželo gromki aplavz

V zadnjem video posnetku pa lahko prisluhnete glasbenemu nastopu petih županov, ki so se srečanja udeležili. Župani občin Podčetrtek (Peter Misja), Kozje (Dušan Andrej Kocman), Rečica ob Savinji (Vincenc Jeraj), Štor (Miran Jurkošek) in Šentjurja (Marko Diaci) so zbranim ob igranju župana Petra Misje na harmoniko zapeli Slakov valček “V dolini tihi je vasica mala”.   

 

 

 

 

 

 

 

 

Nastop petih županov na pokrajinskem srečanju DU v Podčetrtku:

 

 

v/t/f: Egon Horvat