Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na tekmovanju ekip nujne medicinske pomoči na Rogli ekipa ZD Šmarje pri Jelšah dosegla odlične rezultate


Zdravstveni dom Slovenske Konjice, Ministrstvo za zdravje, Slovensko združenje za urgentno medicino in Sekcija reševalcev v zdravstvu, so od 25. do 27. 9. 2014, organizirali 8. strokovno izobraževalno tekmovanje ekip v nujni medicinski pomoči na Rogli. Tekmovanja se je udeležilo 20 ekip nujne medicinske pomoči iz vse Slovenije, sodelovali pa sta dve ekipi iz Hrvaške.

Tekmovanja se je udeležila tudi reševalna ekipa Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah (Aurora Nassib, dr. med., spec. družinske med., zdravstveni tehnik Peter Černezel in zdravstvena tehnica Renata Tomplak).

Na tekmovanju so imele ekipe nalogo intervenirati na različnih dogodkih, kjer so se srečevali s pacienti – igralci, ali pa je delo potekalo na lutkah. Delo ekip je ocenjevala strokovna komisija.

 

Ekipe so se pomerile na več področjih:

– Eksplozija objekta s 40 poškodovanimi osebami na mestu, do katerega so se morali v nočnem času, z vso opremo na hrbtu, skozi gozd, prebiti kilometer daleč in oskrbeti ponesrečenca

– Prometna nesreča z dvema hudo poškodovanima

– Dojenček v dihalni stiski

– Oživljanje dveh hudo poškodovanih otrok

– Oskrba hudo poškodovanega po padcu z lovske preže

– Dve oboleli osebi s kolero

– Nenadna slabost in nezavest gobarja

– Spretnostna vožnja z reševalnim vozilom

– Imobilizacija poškodovane osebe

– Obravnava zastrupljenca z kislino

V posameznem ocenjevanju vaj se je ekipa ZD Šmarje pri Jelšah odlično odrezala. V vaji “prometna nesreča z dvema hudo poškodovanima” je dosegla odlično 1. mesto, v vaji “eksplozija objekta” 3. mesto, v vaji “oskrba ponesrečenca, ki je padel z lovske preže”, pa je dosegla 5. mesto. Skupno so zasedli 11. mesto.

Vir in foto: Peter Černezel, vodja reševalne službe Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah