Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

27. 9.: O bolezninah v šmarski občini


Največ bolezenskih izostankov na Celjskem je v občini Šmarje pri Jelšah. Da bi število teh zgubljenih ur, ki bremenijo združeno delo občine in sredstva, ki so namenjena zdravstvu zmanjšali, so se v občini, zlasti pa še v občinski zdravstveni interesni skupnosti Šmarje, lotili akcije, ki naj bi kar najhitreje pokazala učinke. Analiza bolniškega staleža v nekaterih organizacijah združenega dela, ki so jo pripravili v občinski zdravstveni skupnosti kaže, da se je problema treba lotiti temeljito in strokovno.
Problemu bolezenskih izostankov so precej pozornosti namenili tudi delegati zbora združenega dela šmarske občinske skupščine in delegati zborov skupščine občinske zdravstvene skupnosti, ki so v ponedeljek popoldne zasedali skupno.
Menili so, da uvedba enotne in celovite kontrole bolezenskih izostankov v občini ni zaživela zato, ker se v organizacijah združenega dela obnašajo do tega problema brezbrižno ali vsaj premalo zavzeto. Če bi v združenem delu kazali več zanimanja za sodelovanje z zdravstveno službo, bi bili rezultati lahko kmalu boljši, tako pa so sodelovanje zavrnili prav v tistih delovnih organizacijah, kjer je bolezenskih izostankov največ. Gre torej za materialno, moralno in politično odgovornost delavcev v kadrovskih službah, ki bi morale biti pripravljene in sposobne spopasti se s tem problemom. Potem je tu še vprašanje delavčeve zavesti.
Kot da našim samoupravljalcem še vedno ni jasno, da z izigravanjem okoli neupravičenega bolniškega staleža mečejo polena sebi pod noge, da gre tudi denar za potrebe zdravstva iz njihovega lastnega žepa. Ker pa je postala »bolniška« v praksi odraz sposobnosti izigravanja in iznajdljivosti delavca, se bodo pač morali nekoliko bolj potruditi za to področje odgovorni delavci v združenem delu. Ti se danes preradi sklicujejo na odgovornost in dolžnost zdravstvenih delavcev, sami pa ne naredijo bore malo, da bi se jim približali in z njimi sodelovali.
Zdravstvena služba je pravzaprav zadnja, ki bi morala ta problem urejati, je pa bila vselej pripravljena sodelovati. Da bi v združenem delu morali uvesti službo kontrole bolniškega staleža oziroma zaposliti kontrolorje za nadzor na domu, so še menili delegati. Ve se, torej, kdo je prvi na potezi.
Novi tednik, 27. 9. 1984