Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

20. 9.: Bogato letino je zredčila toča


Na posestvu Slom pri Ponikvi je že nekaj dni bolj živahno kot sicer. In brez dvoma je temu vzrok pričetek obiranja jabolk, ki so letos zrasla kar na 84 ha zemeljske površine. Bogato letino, saj se ponekod veje kar šibijo pod težo sadežev, greni le dejstvo, da je pridelek zaradi junijske toče slabši.
V sadovnjakih so tudi letos dozorela jabolka odličnih sort, kot so: jonatan, zlati delišes, zlata pramena, pa koksarke in še nekatere druge. Na 12 ha so letos dozorela tudi jabolka sorte jonagold, ki so še posebej dobra. V nasadih od jutra do večera polnijo zaboje in bokse sezonski delavci, kar 80 jih je, ki za zaboj obranih jabolk dobijo 6 dinarjev (cena časopisa 5 din, op.), za boks pa 120 dinarjev.
Žal se letos na posestvu Slom pri Ponikvi ne morejo pohvaliti s prvorazrednimi jabolki, saj so le-ta zaradi debelih zrn toče precej poškodovana, vendar gre pri tem bolj za »lepotno« napako. Večino teh jabolk bodo za predelavo sadnih sokov kupili proizvajalci nekaterih tovarn, in sicer za precej majhno odkupno ceno.
Po predvidevanjih, bodo na posestvu Slom zaključili z obiranjem jabolk do 5. oktobra.

Novi tednik, 20. 9. 1979