Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

17. 9.: Pomlajeno Kozjansko


S PESMIJO IN PLESI V RADOSTI PROSLAVILI 50-OBLETNICO SKOJA IN ZKJ. VEČ KOT 15.000 GLAVI MNOŽICI SPREGOVORIL EDVARD KARDELJ. KOZJE SE JE PO 25 LETIH Z MLADINO IZ VSE SLOVENIJE, NEKATERI SO KOZJANSKO PRVIČ VIDELI IN DOŽIVELI – POMLADILO.
Že v soboto se je začela zlivati v Kozje reka mladih, ki so prihajali z vozili ali peš po nekdanjih partizanskih poteh. Zvečer, ko bi se naj trg umiril, kot je to običaj dan za dnem, se je v resnici spremenil v eno samo v smehu, pesmi in mladosti razigrano družbo, ki se je prelivala od Podbrega, kjer so stali šotori pa do bistrega Grabnka, kjer je bila svečanost ob odkritju spominske plošče. Veselje, rajanje in pesem ni utihnila do svita, ko so v Kozje začeli še množičneje prihajati mladi iz vse Slovenije, številni avtobusi, avtomobili in dva posebna vlaka sta pripeljala mladine, da Kozjansko tega ne pomni. Tako je po 25 letih Kozje in Kozjansko zopet postalo naše, to tembolj, ker večina mladih do nedelje Kozjancev in Kozjanske ni poznala.
Po burnem pozdravu tovariša Kardelja in njegovega govora, po pesmi, ki se je razlivala iz stotin grl 18 pevskih zborov, po plesih številnih folklornih skupin se je Kozje spremenilo v eno samo množico vesele in srečne mladosti. že vse dopoldne se je na slavnostmi prostor pred osnovno šolo v Kozjem začela zbirati mladina. Malo pred začetkom svečanosti so pred slavnostno tribuno prikorakali pripadniki teritorialne enote, za njimi pa zastavonoše s prapori mladinskih aktivov iz mest in vasi, taborniških odredov, počitničarji, organizacij ljudske tehnike in Rdečega križa, društev Partizan, mladih gasilcev ter prapori nekdanjih partizanskih enot. Med koračnicami, ki jih je igrala godba na pihala rudarskega šolskega centra iz Velenja, so na tribuno prišli častni gostje slovenske mladine.
Med njimi so bili poleg EDVARD KARDELJ predsednik republiške skupščine in pokrovitelj proslave SERGEJ KRAIGHER, predsednik IS SRS STANE KAVČIČ, predsednik republiške konference SZDL JANEZ VIPOTNIK, predsednik sindikatov TONE KROPUŠEK, predsednik zveze borcev NOV JANKO RUDOLF, FRANC LESKOŠEK, članica sveta narodov LIDIJA ŠENTJURC, general polkovnik FRANC POGLAJEN, sekretar sekretariata CK ZKS inž. ANDREJ MARINC, predsednik mladine Jugoslavije JANEZ KOCJANČIČ; ter nešteto drugih predstavnikov javnega in kulturnega življenja iz Slovenije in Hrvaške.

Novi tednik, 17. 9. 1969