Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Planinčani slavnostno v spomin na 70-letnico osvoboditve (foto in video)


Na današnji dan pred sedmimi desetletji so 18. avgusta 1944 partizanske enote območje okrog Planine pri Sevnici za štiri mesece osvobodile izpod nacističnega škornja.

Dan pred 70. obletnico so se krajani spomnili takratnih dogodkov. Tokratno prireditev so pod vodstvom Krajevne organizacije Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilne vojne Planina, ki jo vodi Anton Špan, pripravili na jasi pod Možnico. Ob tovrstnih proslavah Planinčani vedno znova stopijo skupaj in pripravijo bogat program. Tokrat velja izpostaviti tudi 13-minutni nagovor šentjurskega podžupana Roberta Polnarja, ki je v video obliki na voljo spodaj.

Omeniti velja, da je sredi vojne vihre v bohorskih gozdovih delovala partizanska saniteta. Planinčani skrbijo za spomin na eno od medvojnih bolnišnic, ki je nosila ime R-9. O dogajanju v drugi vojni na Planini priča tudi zbirka Kozjansko žari, kjer je na ogled tudi video material. Na številne medvojne aktivnosti spominjajo tudi mnoge spominske plošče, nasproti rojstne hiše Ane Wambrechsamer pa so lani delno obnovili spomenik NOB.

Nekdaj je šentjurska občina na 18. avgust praznovala občinski praznik, a je bil po osamosvojitvi Slovenije izbran datum, ki sovpada s smrtjo narodobuditelja Slomška. Včeraj je bil med drugim državni praznik, ki pa ga zastave na šentjurskih “kandelabrih” niso pozdravljale …

Nekaj fotoutrinkov z Bohorja (klik!)

 

v: bR