Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na Kozjanski domačiji predstavili zgodovino Prevorčanov


V tednu od 20. do 24. avgusta poteka na Kozjanski domačiji tradicionalni Teden starih obrti in običajev. Že tretje leto v okviru tega tedna prirejajo tudi literarni večer, na katerem se predstavijo avtorji, ki so na nek način povezani s Kozjanskim. Predlani so gostili Milenka Straška, lani Janeza Medveška, letos pa Marijo Gubenšek.

Gledalce je tokrat gostoljubno sprejel »cimpr«, ki je res pravi ambient za ljubitelje vsega žlahtnega iz preteklosti. Njegove stene so istega dne postale razstavišče za fotografije Vinka Skaleta iz cikla Kozjanske korenine.

Sredin večer je bil tako v znamenju spominov in zgodb s Prevorja. Knjiga Prevorje in Prevorjani je izšla letos pri Literarnem društvu Šentjur. Z avtorico Marijo Gubenšek se je pogovarjala Marija Frece Perc, ki jo je tudi vzpodbudila k zapisovanju njenih bogatih spominov in knjigo tudi uredila. V dobro premišljenem in prisrčno izpeljanem pogovoru sta nas urednica in avtorica popeljali skozi lepe in manj lepe zgodbe prevorske preteklosti, od kmečkih in družinskih dogodkov do vaških čenč in tudi temnega opomina vojne. Ob tem sta nam natrosili mnogo domačih, starih besed in spomnili na pomen ohranjanja narečij.

Dogodek je zaokrožila še domača dramska skupina, ki nas je nasmejala s prizori v stari kovačnici, medtem ko so jim zunaj nepridipravi kradli »črešje«. Prijetno nostalgijo sta večeru dodali še izvrstni glasbenici Jasmina Levičar (citre) in Martina Zapušek (sopran).

Ob koncu se je gostom s Prevorja iskreno zahvalil gospodar Kozjanske domačije Bojan Guček in jim izrekel prijazno dobrodošlico tudi v prihodnje.

V.G.

*na sliki Marija Frece Perc in Marije Gubenšek