Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na Šentjurskem 733 vrtičkarjev in 1.687 učencev


V enote Vrtca Šentjur je za 1. september 2014 v 11 enot in 41 oddelkov (od tega sta dva polovična) vpisanih 727 otrok, od tega 178 novincev. Do konca septembra bo vključenih še 6 otrok novincev, torej bo končno število 733 otrok in od tega 184 novincev. Največ, kar 10 oddelkov, bo imela enota Šentjur – center, po en oddelek pa bodo imele enote Prevorje, Kalobje in Loka.

Na čakalni listi je po trenutnih podatkih 31 otrok, od tega 26 iz Občine Šentjur.

Vsem staršem, ki so vpisali otroke v času rednih vpisov, so iz Vrtca Šentjur ponudili mesta v drugih enotah, kjer so še bila prosta mesta, vendar so starši oddaljene enote odklonili, saj želijo počakati na prosta mesta v želeni enoti. Na ravni celotnega vrtca je tako na voljo še 13 prostih mest.

Število vpisanih, vključenih otrok, ter tistih, ki so na čakalni vrsti, se dnevno spreminja.

 

Razporeditev učencev po šolah:

       
       

šola

razred

   

OSNOVNA ŠOLA

1

Skupaj

 

FRANJA MALGAJA ŠENTJUR

48

437

 

POŠ Blagovna

15

67

 

Skupaj

63

504

 

 

 

 

 

OŠ HRUŠEVEC ŠENTJUR

42

382

 

POŠ Kalobje

6

17

 

Skupaj

48

399

 

 

 

 

 

BLAŽA KOCENA PONIKVA

31

208

 

 

 

 

 

OŠ DRAMLJE

26

203

 

 

 

 

 

OŠ PLANINA PRI SEVNICI

14

112

 

 

 

 

 

OŠ SLIVNICA PRI CELJU

24

206

 

POŠ Loka pri Žusmu

9

34

 

POŠ Prevorje

5

21

 

Skupaj

38

261

 

 

 

 

 

SKUPAJ

220

1.687

 

*z rdečo so dopisana polna imena šol, op. ur.

 

Aktivnosti župana ob prvem šolskem dnevu

Kot v vsako leto bo mag. Marko Diaci v prvih šolskih dneh obiskal vse osnovne šole ter podružnice in večine enot Vrtca Šentjur v Občini Šentjur. Vsi prvošolci bodo v spomin na prvi šolski dan prejeli knjižno izdajo (slikanice Sončni kralj, Kraljica Sončnica, avtorice Nine Kokalj), priložnostne publikacije pa tudi enote vrtca. Šole prejmejo tudi županove poslanice.

Občina Šentjur v zadnjih letih veliko vlaga v družbene dejavnosti, predvsem v prenovo šolske in vrtčevske infrastrukture, z namenom izboljšanja in izenačenja pogojev za izvajanje kvalitete pouka. Ker pa so bili številni šolski in vrtčevski objekti zgrajeni pred več desetletji ter so energetsko potratni in dotrajani, Občina Šentjur tem delom namenja precejšnji del proračuna.

Investicije v šolsko in vrtčevsko infrastrukturo

Z začetkom letošnjega leta zaključila energetska sanacija OŠ Dramlje, ki se je izvajala s sofinancerskimi sredstvi iz razpisa Eko sklada. Prenova, ki je bila vredna skupno skoraj 1,9 milijona evrov pa je poleg energetske sanacije (sanacija ovoja, izolacija strehe, sten, vgraditev novih grelnih in prezračevalnih naprav, itd.) obsegala tudi dodatna dela s prilagoditvijo nekaterih prostorov ter funkcionalnimi posegi.

Prav tako se je z rekonstrukcijo in dograditvijo telovadnice letos zaključila še zadnja faza celostne prenove OŠ Planina pri Sevnici, ki je obsegala izgradnjo zunanjega športnega igrišča, temeljite prenove šole in nazadnje še telovadnice, v katero je bilo vloženih skoraj 1,5 milijona evrov občinskih in sofinancerskih sredstev.

Občina Šentjur je bila uspešna tudi na razpisu za evropska kohezijska sredstva, kamor se je prijavila z več objekti in dobila odobreno sofinanciranje energetskih sanacij več objektov. Letos poleti so se tako pričela obsežna dela energetske sanacije POŠ in vrtca Loka (POŠ sodi pod OŠ Slivnica pri Celju) ter OŠ Franja Malgaja Šentjur.

Dela so se pričela takoj po podpisih pogodb z izvajalci. Energetska sanacija POŠ Loka, ki je obsegala dela na ovoju stavbe, izvedbo nove toplotno-izolacijske fasade, zamenjavo stavbnega pohištva ter izolacijo podstrešja, je že zaključena. Otvoritev prenovljenega objekta šole in vrtca bo v okviru praznika KS Loka pri Žusmu 13. septembra 2014. Dela na OŠ Franja Malgaja, na delu prizidka, so še bolj obsežna, obsegajo izvedbo toplotno-izolacijske fasade, menjavo stavbnega pohištva, izolacijo podstrešja, menjavo strešne azbestne kritino, menjave oken v starem objektu. Nekaj del se je izvajalo tudi v notranjosti objektov. Gradi se tudi dodatni prostor za izvajanje športne vzgoje – utežilnica. Dela so izvedena do te mere, da se bo pouk 1. septembra lahko začel ter odvijal nemoteno in da je zagotovljena varnost. Nekatera dela na šoli pa se bodo nadaljevala še po začetku novega šolskega leta.

Energetske prenove pa bodo v prihajajočih obdobjih deležni še drugi objekti, saj je bila občina na razpisu za evropska kohezijska sredstva uspešna tudi s prijavami za objekte enot Vrtca Šentjur v Slivnici, Pešnica, Center, Planina pri Sevnici in Blagovna, energetska prenova se obeta še POŠ Blagovna.

Poleg naštetega so se na šentjurskih šolah izvedla še razna dela in nabave v skupni vrednosti 44 tisoč evrov. Šole so nekaj del opravile že med samim šolskim letom, saj gre za manjša vzdrževalna dela, nekaj del pa izvajajo tudi med počitnicami.


Varnost v cestnem prometu

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občine Šentjur (SPV) ocenjuje, da je v občini zagotovljena dobra prometna varnost, še posebej varnost otrok na poti v šolo in nazaj domov. Posamezni primeri udeležbe otrok v prometnih nezgodah pa opozarjajo, da je previdnost vedno potrebna in da preventivne dejavnosti niso nikdar odveč.

Kot pravi predsednik SPV Šentjur Franc Bevc, na poteh do šol in v njihovi okolici letos ni posebnih novosti. Večja pazljivost je priporočljiva na Ponikvi in v Hruševcu, kjer bodo še aktualne prenove cest. Na bližino šol bodo udeležence v prometu opozarjali redni prometni znaki in obnovljene talne označbe »ŠOLA«. Dodatno bodo postavljene še posebne table z znaki, ki opozarjajo na šolsko pot. V avgustu so že stekla nekatera opravila, druga se bodo nadaljevala prve dni začetka šole. Vzdrževalci cest bodo obnovili talno prometno signalizacijo, šole in policisti pa bodo namestili dodatne opozorilne table, ki udeležence v prometu opozarjajo, da se zadržujejo na šolski poti. V šolah bodo pregledali in dopolnili načrte varnih šolskih poti ter z njimi seznanili učence. Organizirali bodo sestanke s starši in jim za pomoč pri vzgoji otrok izročili knjižico “Prvi koraki v svetu prometa”. Prvošolci bodo prejeli rumene rutice in kresničke.

Na začetek šolskega pouka bodo s prisotnostjo opozarjali policisti, redarji, predstavniki SPV, rdečega križa, prostovoljci in dijaki šolskega centra Šentjur. Najmlajšim in tudi najmanj izkušenim, bodo na nevarnih točkah nudili pomoč pri prečkanju cest in jih tudi opozarjali na nepravilnosti. Policisti bodo prisotni na najbolj izpostavljenih točkah, obljubljajo pa tudi nadzor nad upoštevanjem omejitev hitrosti vožnje v bližini šol in prevozi s šolskimi avtobusi.


Namestitev novega prikazovalnika hitrosti

V naslednjem tednu je za večjo varnost v prometu predvidena tudi postavitev prikazovalnika hitrosti. Prikazovalnik, ki ga Občina Šentjur dobi v enoletni brezplačni najem (s strani Javne agencije za varnost prometa), bomo postavili ob regionalni cesti Laško-Breze-Šentjur, nasproti Protect Servisa Gaberšek.

Regionalna cesta Laško-Breze-Šentjur je glavna prometna žila za dostop do osnovne šole in vrtca Hruševec iz južnega okoliša OŠ Hruševec Šentjur. Cesta je ozka, dotrajana, brez javne razsvetljave in pločnika.  Na tem odseku ceste vozniki iz smeri Laškega, kljub omejitvi hitrosti v naselju na 50 km/h, le-to močno prekoračujejo. Predvidena postavitev merilnika hitrosti je v bližini ogledala in bo meril hitrost vozilom, ki vozijo iz smeri Laško proti zelo nevarnemu križišču z lokalno cesto. Prometni tok je namreč usmerjen proti centru mesta Šentjur in desno proti naselju Hruševec ter v industrijsko cono. Z novim prikazovalnikom želimo torej osveščati voznike na nevarnem odseku državne ceste ter s tem dodatno povečati varnost udeležencev v prometu.


Varne točke

V Občini Šentjur so vzpostavljene Unicefove varne točke. Njihov namen je omogočiti otrokom in mladostnikom, da tudi v času, ko je šola zaprta, najdejo ustrezno pomoč ob morebitni stiski – na primer, če mu  grozijo vrstniki, ne more priti domov oziroma v stik s starši, ali pa je bil priča kaznivemu dejanju in podobno. Projekt koordinira Mladinski center Šentjur.

DRAMLJE: KEA d.o.o. – Poslovna enota Dramlje

GORICA PRI SLIVNICI: Gostilna Lesjak

KALOBJE: Gostilna Erjavec

LOKA PRI ŽUSMU: Tim Bar

PLANINA PRI SEVNICI: Kea d.o.o. – Poslovna enota Planina

PONIKVA: Kmetijska zadruga Šentjur – Trgovina Ponikva

PREVORJE: Kava bar Jasmin

ŠENTJUR: Knjižnica Šentjur, Mladinski center Šentjur, Policijska postaja Šentjur

 

vir: Občina Šentjur; na sliki prikazovalnik hitrosti na Planini pri Sevnici