Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

31. 8.: Novo zadružništvo


Konec septembra bo v šentjurski občini referendum o organiziranosti kmetov po Zakonu o podjetjih. Na avgustovskih zborih kooperantov so potrdili zamisel, po kateri naj bi bil šentjurski Kmetijski kombinat enovito podjetje, v katerem bi imeli poslovno enoto kooperantov z vsemi, za kmeta poglavitnimi pristojnostmi.
V statutu nastajajočega podjetja bi predvideli način, da se pozneje, ko bo zadružna zakonodaja usklajena, kmetje lahko odločajo, če bodo v tem videli ekonomsko prednost, tudi za ustanovitev zadruge.
Na javni razpravi o novem organiziranju zadružništva, ki se je je na povabilo iniciativnega odbora za ustanovitev Kmečke zveze in Zveze Kmečke mladine iz Šentjurja (ustanovljeni bosta 8. septembra), udeležil prof. dr. Franc Zagožen iz slovenske Kmečke zveze, bistveno nasprotnih stališč ni bilo.
Predstavnik Kmetijskega kombinata iz Šentjurja, direktor Stanko Lesnika je povedal, da so v kombinatu nekatere zadeve sprožili pred Kmečko zvezo in so, za primer, govorili o družinski kmetiji, ko je bilo to še »heretično«. S Kmečko zvezo želijo sodelovati in ne biti sovražnik. V kombinatu si zamišljajo naj bo kmetija zasebno podjetje, ki se povezuje v zadrugo s podjetjem ali pa samostojno s tržiščem. Kmet naj bi imel ekonomsko svobodo, da gre pač k tistemu, ki boljše plača.

Novi tednik, 31. 8. 1989