Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Rogatcu že 16. likof na taberhi (foto in video)


Minulo soboto se je v Rogatcu v Muzeju na prostem odvijal že 16. likof na taberhi. Muzej je tako kot vsako leto doslej to julijsko soboto odprl svoja vrata in z edino tovrstno tematsko etnografsko prireditvijo v Sloveniji privabil mnoge radovedneže.

Tako kot vsako leto so se predstavljali domači rokodelci, videli smo lahko predico, tkalko lanu, kovača, veziljo, izdelovalca grabelj in metel. Tudi tokrat je Zveza društev upokojencev Kozjansko s svojimi člani prikazala mlačev s cepci, z redesejo in vejanje. Najbolj zanimiva je vsem vsekakor bila mlačev s cepci, kjer po dva in dva s cepci udarjata po snopih žita. Kmetije, ki so hitreje sledile tehnološkemu napredku, so nato poznale že redesejo in vejanje.

Starejše generacije se še kako dobro spominjajo teh besed ob mlačvi, cepec, snop, grablje, škop

A ročni pogon je kar kmalu prevzel delo ročnim cepcem in ta prikaz so pripravili Slivničani in Grobelčani, ki so zbranim hudomušno prikazali tudi likof takšnega opravila – valjanje v slami, gospodarica je prinesla nekaj za suho grlo in na koncu so vedno še katero zapeli. Kjer so kmetije imele krave, so se kar gospodarji kar hitro znašli in jih izkoristili za mlačev na gepl; krave so vpregli, ki so nato zagnale mlačilni mehanizem. Mlačev sta tako kot vsako leto prikazala člana družine Krušič.

Za svinjakom so članu Društva upokojencev iz Dobja, Podčetrtka, Planine in Slivnice pokosili del brežnine. Kot se koscu streže, tako mu kosa reže, so bili glasni kosci, ki so medse zvabili tudi Matjaža Kitaka (povezovalec letošnjega programa), ki je ravno tako pokosil svoj del. Kot se za likof pri košnji spodobi, so tudi eno zapeli. 

V žaganju hloda so se pomerili predsedniki vseh društev, kot letošnja novost pa je bila peka sirove potice (pekle so različne članice društev), ki ji nekateri rečejo ofrkjača, spet drugi kar zavihanka. Različna imena, a pod vsakim imenom je ta sirova potica enako odlično dobra.

Po etnološkem prikazu je sledilo še ocenjevanje sirove potice in kar se za vsaki likof na taberhi spodobi, petje in ples. Vabimo vas, da si pogledate galerijo fotografij in videoposnetek 16. likofa na taberhi.

f/t/v: jC