Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na Planini odprli Kuretovo zbirko in kosili po starem


V soboto, 5. julija, so na Planini pri Sevnici, v objektu nekdanje šole slavnostno odprli stalno razstavo Čar izročila, življenje in delo akademika dr. Nika Kureta. Razstavo v spomin na slovitega etnologa so pripravili v Društvu September, sicer pa je prenovo objekta nekdanje šole, kjer odslej domuje stalna razstava, financiralo tamkajšnje podjetje Tajfun.

Razstava bo obiskovalce seznanila z obsežnim znanstvenoraziskovalnim delom, s temami, ki se jim je posvečal vse življenje: raziskovanje jaslic, mask, koledniške dramatike, štehvanja, do entografskega filma in njegovega najbolj znanega dela Praznično leto Slovencev. Prav tako je predstavljeno njegovo predvojno delo, ki je sicer ostajalo v senci omenjenih tematik; male velike ljubezni dr. Nika Kureta so namreč bili tudi ljudsko gledališče, duhovna drama, radio in ročne lutke, otroška igra in igrače.

Leta 2006 so ob prazniku Občine Dobje v Lažišah na hišo njegove matere, kjer je dr. Kuret med počitnicami tudi veliko pisal, odkrili ploščo z njegovim reliefom. Sedaj je njemu v čast na Planini pri Sevnici na ogled še razstava Čar izročila, življenje in delo dr. Nika Kureta, ki je nastajala tudi v okviru projekta LAS Od Bohorja do Pohorja. Sicer pa naj bi v prenovljene objektu nekdanje šole na Planini z zbirkami in razstavami počastili tudi spomin na pisateljico Ano Wambrechtsammer in fotografa Alfonza Juršeta.

§ § §

Lovska družina Bohor že leta obuja tradicijo košnje po starem, torej s koso in brez mehanizacije. Vsako poletje tako kosijo pri lovskem domu na Možnici na Bohorju, kjer se običajno zberejo lovci iz domače in sosednjih lovskih družin, seveda tudi domačini, ki so zelo vešči tega napornega opravila in ostali udeleženci. Kosci so se skupaj, tako kot nekoč, v vrstah lotili napornega opravila in pokosili precejšnjo travnato površino. Seveda so se po napornem delu tudi okrepčali.