Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Koncert stare glasbe v Olimju – Antiphonus in Edin Karamazov (foto in video)


Minuli četrtek je v cerkvi Marijinega vnebovzetja v Olimju v okviru festivala Seviqc Brežice potekal koncert stare glasbe, kjer so nastopili člani hrvaške skupine Antiphonus, na lutnji pa se je predstavil odlični Edin Karamazov. Festival, ki si je v dobrih treh desetletjih delovanja doma in v tujini ustvaril status odlične in visoko cenjene prireditve ter požel priznanja umetnikov, producentov, strokovne kritike, poslovnega sveta ter ljubiteljev glasbe, v svoj krog praviloma privablja zgolj najuglednejše umetnike, ki izvajajo vrhunski program najvišje kvalitete.

Na spletni strani festivala Seviqc Brežice je med drugim podrobneje predstavljen festival, ki skozi različne programske sklope kompleksno predstavlja evropsko in svetovno glasbeno zapuščino, ki sega v preteklost od srednjega veka pa vse do 20. stoletja. Ob tem seveda v prvi vrsti posebno pozornost posvečajo izvajanju glasbe, ki je nastala na slovenskih tleh. Glasba je na koncertih izvajana z avtentičnimi inštrumenti in na avtentičen izvajalski način, pri čemer je v ospredju živa umetnost, Seviqc: “SEmper VIva Quam Creata” ali “vedno živa kakor ustvarjena”. Organizatorji skušajo tudi program festivala umeščati v prostore slovenske kulturne dediščine, na zgodovinsko pomembnih in za obiskovalce posebej zanimivih lokacijah.

 

V Olimju so minuli teden nastopili člani hrvaške zasedbe Antiphonus (Ana Lice (sopran), Monika Cerovčec (sopran), Martina Borse (alt), Ivan Bingula (tenor), Tomislav Fačini (bas, umetniški vodja), Edin Karamazov (lutnja)) in se obiskovalcem predstavili z igranjem skladb dveh mojstrov lutnjistov in skladateljev 17. stoletja, Francoza Ennemonda Gaultiera ter Italijana Alessandra Piccininija. Na lutnji se jim je pridružil mednarodno uveljavljeni lutnjist in kitarist Edin Karamazov.

Program, ki ga člani skupine Antiphonus s Karamazovim predstavljajo, zopet oživlja in razvija sceno stare glasbe. In ravno to so cilji prirediteljev, s katerimi želijo obdržati mednarodni program vrhunske umetniške kvalitete v historičnih prostorih, uveljavljanje Slovenije na svetovnem kulturnem in turističnem zemljevidu. Ob tem pa želijo povezovati slovenske umetnike z mednarodno sceno, podpirati mlade talente in njihovo promocijo.

 

Zagotovo so del ciljev in poslanstva realizirali v četrtkovem večeru v Olimju. Tudi tokrat smo posneli utrinke koncerta, ki jih lahko prisluhnete v spodnjem video posnetku, v galeriji fotografij (klik!) pa si lahko ogledate fotografije s koncerta v Olimju.

 

v/t/f: eH