Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

6. 7.: Zbor krajanov na Blagovni zahteva meritve v Cinkarnini deponiji


Krajani Blagovne in okoliških vasi zahtevajo, da nevtralna republiška komisija pregleda gradbišče nove Cinkarnine deponije sadre Za travnikom, pooblaščena institucija pa naj opravi meritve radioaktivnosti. Le tako bodo lahko naredili konec govoricam, ki med krajani še vedno niso potihnile. Kljub odgovorom nekaterih uradnih ustanov so namreč še vedno prepričani, da so v pregrado nove deponije vzidali sode z radioaktivnimi odpadki ali vsaj s sumljivo vsebino. O tem so govorili tudi na zboru, ki so ga prejšnji teden sklicali v osnovni šoli na Blagovni.
Prve govorice so se začele med krajani širiti v začetku leta in kmalu za tem so delegati tako celjske kot šentjurske občinske skupščine zahtevali odgovore.
Celjski inšpektorat je zato naslovil na pristojne organe prošnjo, da govorice pojasnijo v skladu s svojimi pristojnostmi. Vsi niso odgovorih, iz pojasnil pa je razbrati, da govorice krajanov zanikajo. Celjski zavod za socialno medicino in higieno je opravil celo meritve radioaktivnosti, vendar zanje ni pooblaščen niti nima ustreznih aparatur. V zadnjem šentjurskem občinskem glasilu Utrip pa so objavili odgovor republiške sanitarne inšpektorice, ki prav tako zagotavlja, da iz Nuklearne elektrarne niso nikamor nič odpeljali, da se je število sodov zmanjšalo zato, ker so del odpadkov stisnili in jim zmanjšali volumen.
Na vse to krajani odgovarjajo z nezaupanjem in prepričanem, da jim odgovorni nočejo povedati resnice. Predvsem pa so prestrašeni in menijo, da so jih v preteklosti že večkrat izigrali, zato ničesar več ne verjamejo. Na sestanku so tako ponovno načeli temo o tem, kdo je sploh pred leti dal soglasje za gradnjo nove Cinkarnine deponije. Na dan so prišli stari »grehi«, češ da so krajevni funkcionarji takrat videli le nove ceste in trgovino, ki jo bodo zgradili iz odškodnine, kmetje pa denar za odkupljeno zemljo.
O posledicah, ki jih bo prinesla deponija, so razmišljali redki. Na sestanku sicer ni bilo neposrednih očividcev, ki so videli nočne vožnje kamionov v spremstvu miličnikov, čeprav so izvajalci del pri zaslišanju inšpektorja zagotovili, da ponoči niso delali. Zato so lahko ponovno le premlevali, kaj je kdo videl, če je sploh videl.
Zmeda je torej vsesplošna, dodatno ustvarja o zapora na cesti in prepoved približevanja gradbišču. Nekaj torej mora biti, menijo krcani. V prihodnjih dneh naj bi zato zbrali izjave vseh, ki so videli karkoli nenavadnega, s tem pa zahtevah pregled neodvisne komisije in meritve, ki bi jih lahko opravili že pred meseci, če bi vsaj malo upoštevali tudi krajane.

Novi tednik, 6. 7. 1989