Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

19. 7.: V šmarski občini je največ težav s higieno


Večina gostinskih objektov v družbenem in zasebnem sektorju ne ustreza
Pravilniku o minimalnih tehničnih pogojih prostorov za gostinsko dejavnost in o storitvah v gostinskih obratih. To je bilo ugotovljeno na osnovi poročila občinskega inšpektorata, ki ga je na svoji zadnji seji obravnaval IS skupščine občine Šmarje pri Jelšah.
Na območju občine imamo registriranih 33 gostinskih objektov v družbenem sektorju, 126 v privatnem sektorju in 12 restavracij.
V vseh teh gostinskih obratih predstavlja največji problem higiena. Gostinski objekti so slabo higiensko vzdrževani, zaposleno osebje pa ne upošteva razdeljenosti prostora na čisti in nečisti del. To je tudi glavni vzrok za nastanek okužb.
Občinski inšpektorat je v nekaterih gostinskih obratih odvzel brise na snažnost, ki so pokazali nezadovoljive rezultate.
V vsakem objektu je bilo ve. kot polovica brisov nesnažnih, poleg tega pa so bile tudi patogene bakterije, ki so povzročitelji črevesnih nalezljivih obolenj. Zaskrbljujoče je predvsem to, da je zelo slabo higiensko stanje v tistih gostinskih objektih, kjer se pripravlja večje število obrokov. Ponekod je bilo ugotovljeno, da ni ustreznih garderobnih prostorov, sanitarij za zaposlene, skladišč za pijačo in prazno embalažo. Zelo slabo stanje je tudi z opremo, ki je tudi ni možno uspešno higiensko vzdrževati, zato bi jo bilo treba zamenjati.
Pri starejših gostinskih objektih imajo probleme s toplotno izolacijo, zračenjem, ogrevanjem prostorov itd. Ponekod so celo razširili poslovanje brez kakršnih koli dovoljenj.
Zaradi neznosnega stanja so dva gostinska objekta že zaprli, drugim, kjer je bilo stanje prav tako kritično, pa so bile izdane odločbe za odpravo pomanjkljivosti.
Iz tega je razvidno, da je gostinska dejavnost v šmarski občini zelo problematična. Na občinskem inšpektoratu so nam povedali, da možnosti za izboljšavo so.
Pravijo, da bi moral imeti sanitarni inšpektor nadzor nad manjšim številom gostinskih objektov, saj bi bili ti objekti tako večkrat pregledani

Novi tednik, 19. 7. 1984