Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

19. 7.: Po dveh junijskih neurjih v občini


Dve hudi neurji v juniju, ki sta si sledili v kratkem razmahu, sta močno prizadejali Šentjur in okolico. Ne gre zdaj za to, da bi ponavljali, kakšna je bila škoda, pač pa, da bi povzeli ukrepe, ki so sledili.
Imamo gasilce, občinske in krajevne štabe civilne zaščite. Za delo, ki so ga opravili jim moramo izreči vso pohvalo in priznanje. Ko so bili ob neurju na nogah, so naloge v celoti opravili. V akcijo je stopilo osem gasilskih avtomobilov s šestnajstimi črpalkami. Občinski štab Civilne zaščite je takoj aktiviral pet štabov Civilne zaščite v gospodarskih organizacijah in sedem v krajevnih skupnostih. Delo civilne zaščite in gasilcev je potekalo usklajeno.
V dneh po neurju so šle na teren občinske in ekipe zavarovalnice, ki so ocenile škodo in jo delno že poravnale. Sicer pa je ocenjevanje in izplačevanje škode po neurju še v teku.
Vsa sredstva javnega obveščanja so izčrpno poročala o neurju in posledicah, sestali so se sveti prizadetih krajevnih skupnosti, o nastali škodi je razpravljal Izvršni svet in vsi trije zbori Občinske skupščine. Napravljeno je bilo vse, da bi pomagali omiliti posledice neurja. Posebej kaže pohvaliti štabe Civilne zaščite, gasilce in vodstva delovnih organizacij.
TOLO, ALPOS in BOHOR.
In kako so se ob neurju in po njem obnašali prebivalci? Zgrešeno bi bilo, če bi metali vse v en koš. Ob lepem številu prizadevnih delovnih ljudi in občanov, so mnogi stali ob strani in se obnašali kot neprizadeti opazovalci. Morda bi nekaj zamahov z motiko na pravem mestu in ob pravem času lahko preusmerilo uničujoči tok vode. Očiščena rešetka na kanalizacijskih jarkih bi požirala več vode, kot zamašena. Pa kdo jih bo odmašil? Zavedati bi se morali, da člani Civilne zaščite in gasilci niso ljudje, ki so za delo v teh enotah plačani, temveč so to prostovoljci in člani obeh formacij. Zato in tudi sicer bi jim pri delu moral pomagati sleherni sposoben prebivalec.
Pa še to: na enonadstropni hiši na Ljubljanski cesti št. 1, na križišču, v kateri je v pritličju Merxova trgovina z železnino, v obnovljenem prvem nadstropju pa vrsta uradov, je vihar v soboto, 30. junija, razkril dobra dva kvadratna metra opeke na strehi.
Do osmega julija se razmetane opeke na strehi ni še nihče dotaknil! Menim, da z odnosom upravljalca do te hiše nekaj ni v redu! Sicer pa, kdo je sploh upravljalec te hiše?

Novi tednik, 19. 7. 1979