Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Veseli vrtiljak v Kulturnem domu Šmarje pri Jelšah (foto in video)


Minuli petek je v Kulturnem domu Šmarje pri Jelšah v okviru občinskega praznika potekala tradicionalna prireditev Veseli vrtiljak 2014, ki ga v šmarskem vrtcu pripravljajo že vrsto let. Na veselem rajanju, kjer so talente, znanja in spretnosti predstavili predšolski otroci, so ob otrocih iz Vrtca Šmarje pri Jelšah nastopili še otroci iz Štor, Bistrice ob Sotli, Kozjega, Podčetrtka, Šentjurja, Dobja in Rogaške Slatine.

Tudi letošnji Veseli vrtiljak je minil v znamenju pestrega zabavno-glasbenega programa, ki so ga otroci z vzgojitelji pripravili za starše in ostale obiskovalce. Program je zajemal petje, rajanje in ples, ob zaključku vsake točke so nastopajoči doživeli bučen aplavz občinstva. Na začetku prireditve so obiskovalce nagovorili ravnateljica JZ Otroški vrtec Šmarje pri Jelšah Marta Drofenik, župan občine Šmarje pri Jelšah Jože Čakš in predstavnik JSKD OI Šmarje pri Jelšah David Stupica.

Povezovalca programa Jelka Čujež in Slavči Ljubič sta pred vsakim nastopom predstavila nastopajoče, ki jih je letos bilo skupno čez 200. Začetek prireditve je napovedal Orffov orkestrček Vrtca Šmarje pri Jelšah, ustanovljen v letošnjem šolskem letu, ko so zakladnico glasbil v vrtcu dopolnili še z orffovimi instrumenti in s tem razširili svet glasbe v vrtcu. Orkester se je predstavil z venčkom otroških ljudskih pesmi, vodite ga mentorici Iris Virant in Tanja Smole.

Orffov orkester, OPZ Vrtca Lipa Štore, otroci Vrtca Bistrica ob Sotli in Folklorna skupina vrtca Šmarje
Orffov orkester, OPZ Vrtca Lipa Štore, otroci Vrtca Bistrica ob Sotli in Folklorna skupina vrtca Šmarje

Kot drugi so nastopili otroci pevskega zbora iz vrtca Lipa Štore, ki jih vodita vzgojiteljici Barbara Močnik in Tatjana Helena Kragelj. 24-članski zbor se je predstavil s pesmijo Antona Martina Slomška (Predica) in Mire Voglar (Jagode vabijo).

9 otrok Vrtca Bistrica ob Sotli, ki jih vodita mentorici Sonja Zobec in Julanda Kralj, se je predstavilo z ustvarjalnim plesom ob instrumentalni skladbi Perria Gynta, s plesno točko Metulj.

Otrokom v šmarskem vrtcu želijo približati nekatere elemente ljudskega izročila na način, ki omogoča veselo, igrivo in sproščeno vzdušje. Folklorna skupina otrok, starih 4-5 let, je začela v Vrtcu Šmarje delovati v letošnjem letu. Igrajo se različne izštevanke, rajalne igre in plešejo na ljudsko glasbo. Na Veselem vrtiljaku se je 18 otrok pod mentorstvom Karmen Esih in Jake Rančigaja predstavilo z ljudskim plesom rašpla.

Otroci Vrtca Podčetrtek, otroci Vrtca Kozje, plesna skupina Vrtca Šmarje in OPZ Vrtca Rogaška
Otroci Vrtca Podčetrtek, otroci Vrtca Kozje, plesna skupina Vrtca Šmarje in OPZ Vrtca Rogaška

20 otrok iz vrtca Podčetrtek, ki sta jih vodili mentorici Urška Savinc in Tanja Osojnik, je pripravilo plesno točko Marko skače, ki je kombinacija ljudskega plesa in modernih ritmov gangastly. Na harmoniki jih je spremljal Žan Osojnik.

Otroci iz vrtca Kozje so se predstavili s spletom pesmi in plesa z naslovom Srečali smo mravljo, ki so jo pripravile Darja Fon, Lenka Černelč in Slavica Blažič. Na harmoniki je kar 22 nastopajočih spremljal Franci Černelč.

Pod vodstvom mentoric Renate Slapnik in Katje Školnik je 26 otrok plesno izraznega krožka enote Sonček obiskovalce na igriv in zanimiv način popeljali v pravljico o Rdeči kapici.

Predstavil se je tudi pevski zbor iz vrtca Rogaška Slatina, enote Izvir. V zboru prepeva 28 nadobudnih fantov in deklet, ki jih usmerjata in vodita mentorici Špela Bicskey in Katja Potočnik. Na Veselem vrtiljaku so se predstavili s pesmimi Pomladno sončece (besedilo prevedel Jože Humer, glasba: Felix Mandelsohn Bartholdy) in Žal mi je, ker ne veste (besedilo Zvezdana Majhen, glasba Dominik Krt).

Otroci Vrtca Dobje, otroci Vrtca Šentjur Blagovna, Kinderband s pevskim zborom ter odlična povezovalca programa Jelka Čujež in Slavči Ljubič
Otroci Vrtca Dobje, otroci Vrtca Šentjur Blagovna, Kinderband s pevskim zborom ter odlična povezovalca programa Jelka Čujež in Slavči Ljubič

Otroci iz vrtca Dobje so se predstavili z venčkom ljudskih plesov, pesmic in družabnih iger. 16 otrok je plesalo, pelo in se igralo pod mentorstvom Karle Gubenšek in Ane Kostanjšek.

Predzadnji so nastopili otroci iz Vrtca Šentjur Blagovna, predstavili so se s plesno gibalnimi igrami in ustvarjalnim plesom. Preko gibalnega ustvarjanja so obiskovalcem ob Straussovi Trič – trač polki spekli potico in se ob glasbi izrazili s plesno gibalno igro En ten tenera. Nastopilo je 8 otrok, spremljala jih je vzgojiteljica Erika Muškatevc.

Zadnjo točko, nekakšen vrhunec dogajanja, so pripravili člani skupine Kinderband s pevskim zborom. Nastopajoči prihajajo iz Šmarja pri Jelšah, skupino pa sestavlja 30 članov, od tega šest instrumentalistov (saksofon, bariton, kitara, bas kitara, harmonika, citre in klaviature), solistka in 23 članov pevskega zbora. Vsi so zaposleni v Otroškem vrtcu Šmarje pri Jelšah. Pod tem imenom ustvarjajo že dve leti, letos pa so imeli možnost sodelovati na 8. Kulturnem dnevu slovenskih vrtcev, ki je potekal 5. aprila 2014 v avditoriju v Portorožu, kjer so navdušili publiko, poželi aplavz in dobili še eno potrditev, da svoje delo opravljajo dobro. Zato so se odločili, da se predstavijo še na Veselem vrtiljaku, tokrat so v družbo povabili še otroke pevskega zbora iz vrtca Šmarje pri Jelšah. Pod mentorstvom Tanje Jotić in Mojce Jazbec so skupaj zapeli pesem Naši mali sončki in doživeli burni aplavz obiskovalcev.

 

Po dobri uri se je letošnji Veseli vrtiljak končal, zaključimo lahko, da smo bili priče izredno pestremu, zanimivemu in kvalitetnemu programu. Za obiskovalce našega spletnega portala smo pripravili video posnetek insertov vseh nastopajočih. V spodnjem video posnetku pa lahko prisluhnete nagovorom ravnateljice JZ Otročki vrtec Šmarje pri Jelšah, županu občine Šmarje pri Jelšah Jožetu Čakšu in predstavniku JSKD OI Davidu Stupici.

Vabljeni tudi k ogledu bogate galerije fotografij (klik!), posnetih na dogodku.

 

 Nagovori ravnateljice JZ Otročki vrtec Šmarje pri Jelšah Marte Drofenik, župana občine Šmarje pri Jelšah Jožeta Čakša in predstavnika JSKD OI Davida Stupice:

v/t/f: Egon Horvat