Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Šentjurju kmalu tudi obsežna dela ob Kozarici


Župan mag. Marko Diaci je v ponedeljek podpisal pogodbe z na javnem razpisu najugodnejšim ponudnikom, podjetjem Gradnje Žveplan d.o.o. iz Celja, ki bo izvajalo naslednjo v fazah zagotavljanje poplavne varnosti na območju šentjurske občine. Investicija Protipoplavni ukrepi ob Voglajni s pritoki v Šentjurju – faza B3 je del širšega projekta Protipoplavnih ukrepi ob Voglajni s pritoki v Šentjurju – faza B. Za slednjo je bil že lani aprila podpisana sofinancerska pogodba z ministrstvom za kmetijstvo in okolje, vredna dobri 2,6 milijona evrov, od česar ministrstvo iz vodnega sklada sofinancira skoraj 2 milijona evrov. Trenutno se na območju šentjurske občine iz tega naslova izvajata podfazi B1 in B2, za kar je bila pogodba z izvajalcem podpisana v lanskem septembru, z deli pa se zagotavlja poplavna varnost na območju industrijske cone. Gradijo se nasipi, zidovi, zadrževalni bazeni, črpališča, urejajo se struge in brežine, rekonstruira se cesta, v izgradnji je most … Podfaza B3 pa zajema ukrepe na območju ob pritoku Kozarice v Voglajno, med obrtno cono in stanovanjsko cono ter šolo v Hruševcu, kjer bo zagotovljena poplavna varnost. Ta faza, ki naj bi bila zaključena do konca novembra, zajema izgradnjo protipoplavnih nasipov in zidov, ureditev korita in pretočnosti Kozarice, … Vrednost pogodbe, ki jo je župan včeraj podpisal z direktorico podjetja Janjo Žveplan, znaša 480 tisoč evrov (z DDV). Nadzor bo izvajalo podjetje Gins d.o.o. iz Vojnika.

Kot je ob podpisu pogodbe ponovno poudaril župan mag. Marko Diaci, je poplavna varnost za šentjursko občino izjemnega pomena in da gre dolgoročno gledano pomembno investicijo, ki zajema obsežne ukrepe na Voglajni s pritoki. »Če za primerjavo povem to, da je aktualna investicija v poplavno varnost vredna toliko, kot je samo v povodnji leta 2010 v Občini Šentjur nastalo škode, je to dovolj zgovoren podatek. Z aktivno pripravo dokumentacije in strateškimi ukrepi ob urejanju industrijske cone ter sodelovanjem z resornim ministrstvom, kar je odprlo pot sedanjim projektom, pa smo pokazali, da se zavedamo pomena protipolavnih ukrepov, izkazali skrb za varnost in premoženje ljudi ter gospodarstva,« je ob podpisu med drugim povedal Diaci. Slednje je potrdil tudi Tomaž Globokar iz ministrstva za kmetijstvo in okolje, vodnega sklada, ki je ponovil, da je Občina Šentjur pri tem projektu ravnala vzorčno, saj je tudi država veliko lažje pristopi k tovrstnim manjšim projektom, kjer ima občina jasno vizijo in pripravljene načrte ter usklajene dokumente. »Medtem, ko imamo za t.i. velike projekte, kot je denimo poplavna varnost v porečju Savinje, na voljo sredstva iz kohezijskih skladov, moramo financiranje manjših urejati drugače in na vzorcu Občine Šentjur sedaj pripravljamo več projektov v občinah po Sloveniji,« je povedal Globokar in pohvalil do sedaj izvedene ukrepe na porečju Voglajne s pritoki. Podpisa pogodbe sta se udeležili tudi Alenka Zupančič in Nataša Kovač iz celjske izpostave Agencije RS za okolje, pri čemer je Zupančičeva poudarila pomen protipoplavnih ukrepov na celotnih porečjih in vodotokih, saj se med seboj dopolnjujejo. Izvedeni ukrepi na območju Občine Šentjur bodo namreč vplivali tudi na poplavno varnost gor in dolvodno ob Voglajni (Štore, Celje), sicer pa šentjurska občina načrtuje še več nadaljnjih faz protipoplavnih ukrepov.

  1. DEL IZVAJANJA PROTIPOLAVNIH UKREPOV OB VOGLAJNI S PRITOKI V ŠENTJURJU  –  FAZA B 

Investicija Protipoplavni ukrepi ob Voglajni s pritoki v Šentjurju – faza B3  je del širšega projekta Protipoplavnih ukrepi ob Voglajni s pritoki v Šentjurju – faza B.

Vrednost projekta izvedbe celotne faze B znaša 2.630.566,00 evrov ali dobri 2,6 milijona evrov in ga sofinancira Ministrstvo za kmetijstvo in okolje z namenskimi sredstvi iz Vodnega sklada v višini 1.959.203,00 evrov oziroma slaba 2 milijona evrov. Sofinancerska pogodba med Občino Šentjur in ministrstvom je bila podpisana aprila 2013, investicija pa je uvrščena v Načrt razvojnih programov proračuna Republike Slovenije za obdobje 2013-2014.

Občina Šentjur je po izvedenem javnem naročilu novembra 2013 podpisala pogodbo z na javnem razpisu izbranim izvajalcem del za izvedbo prvih dveh podfaz faze B (B1, B2). Dela v okviru obeh podfaz so še v teku. Tretja podfaza, B3, pa se bo pričela izvajati po današnjem podpisu z izbranim izvajalcem del.

 

  1. PROTIPOLAVNI UKREPI OB VOGLAJNI S PRITOKI V ŠENTJURJU  –  FAZA B3

2.1.        OPIS IN CILJI INVESTICIJE FAZA B3

Protipoplavni ukrepi ob Voglajni – faza B3 se bodo izvajali na območju ob pritoku Kozarice v Voglajno, med obrtno cono in stanovanjsko cono ter osnovno šolo v Hruševcu.

V okviru projekta bodo izvedeni:

–       izgradnja protipoplavnih nasipov (v dolžini 663 metrov)

–       izgradnja protipoplavnih zidov (v dolžini 325 metrov)

–       ureditev korita Kozarice

–       ureditev pretočnosti Kozarice

–       izgradnja kanalizacijskih kolektorjev

–       preureditev komunalnih vodov.

Z izvedbo del v sklopu projekta bo v celoti zagotovljena poplavna varnost za celotno območje obrtne cone in za del naselja Hruševec.

 

2.2.        VREDNOST, IZVAJALEC, ROK

Vrednost investicije Protipoplavni ukrepi ob Voglajni s pritoki v Šentjurju – faza B3 znaša 480 tisoč evrov (z DDV).

Dela bo izvajalo na javnem razpisu izbrano podjetje Gradnje Žveplan d.o.o. iz Celja. Nadzor nad deli bo izvajalo podjetje Gins d.o.o. Vojnik. 

Dela se bodo pričela izvajati po podpisu pogodbe in se bodo predvidoma zaključila do konca novembra 2014.

 

  1. CILJI INVESTICIJE PROTIPOPLAVNIH UKREPOV OB VOGLAJNI S PRITOKI V ŠENTJURJU – FAZA

Namen investicije je izboljšanje poplavne varnosti ob Voglajni in pritokih v občini Šentjur na območju Industrijske cone Šentjur – jug 2, Industrijske cone Šentjur in Obrtne cone Šentjur. Izboljšanje poplavne varnosti bo doseženo z izgradnjo protipoplavnih ukrepov.

Cilji investicije so:

  • povečanje poplavne varnosti;
  • zadrževanje visokih voda;
  • rekonstrukcija vodnogospodarskih objektov in naprav.

  V okviru investicije je predvideno:

– izgradnja protipoplavnih nasipov v dolžini 1.709 metrov;

– izgradnja protipoplavnih zidov v dolžini 559 metrov;

– izgradnja dveh črpališč;

– izgradnja dveh zadrževalnih bazenov skupne prostornine 1.660 m3;

– izgradnja meteorne kanalizacije v dolžini 1.615 m;

– prestavitve komunalnih vodov.

 

3.1.        IZVAJANJE PODFAZ B1 IN B2

Od septembra 2013 se že izvajata podfazi faze B (B1 in B2), s katerima bo zagotovljena boljša poplavna varnost na območju industrijske cone Šentjur. Ukrepi zajemajo:

 

PODFAZA B1:

–       izgradnjo visokovodnih nasipov v skupni dolžini;

–       izgradnjo AB zidov v skupni dolžini,

–       izgradnjo dveh zadrževalnih bazenov,

–       izgradnjo dveh črpališč,

–       izgradnjo meteorne kanalizacije ,

–       dejanski maksimalni odtok v Voglajno oz. Pešnico,

–       odtok pri prečrpavanju v Voglajno oz. Pešnico.

 

PODFAZA B2

–       izgradnjo inundacijskega objekta na levem bregu Voglajne.

–       izgradnjo novega prepusta (mostu) in razbremenilnega jarka pri mostu Bohor,

–       čiščenje osnovne struge Voglajne na območju mostu Bohor,

–       ureditev brežine Voglajne na vtočnem in iztočnem mestu,

–       izgradnja protipoplavnega zidu in nasipa v levem bregu Voglajne,

–       rekonstrukcija ceste,

–       preureditve komunalnih vodov.

 

  1. ZAGOTAVLJANJE POPLAVNE VARNOSTI V ŠENTJURJU 

Območje Občine Šentjur se nahaja v povodju Savinje, ki pripada vodnemu območju Save. Eden izmed pritokov Savinje je Voglajna s svojimi pritoki. Mesto Šentjur leži na območju, kjer se v Voglajno steka več vodotokov.  Območje je močno poplavno ogroženo, saj so vodne ujme povzročile precejšnjo gmotno škodo na javni ter zasebni infrastrukturi, na premoženju prebivalcev in podjetij ter na kmetijskih površinah.

Poplavno območje Voglajne in pritokov je v osrednjem delu doline Šentjurja, kjer se nahaja tudi industrijska cona, ki je občasno bolj ali manj poplavljena. Poleg tega je to območje, ki je bilo v zadnjih močno urbanizirano, na njem pa se načrtujejo oziroma že nahajajo nove gospodarske in poslovne površine (v ravninskem delu ob Slomščici in Voglajni). Razvoj gospodarske osi vzhodnega dela mesta Šentjur naj bi se še pospešil s predvideno izgradnjo navezovalne ceste Dramlje Šentjur.

Razloge za poplavno ogroženost gre pripisati tudi neustreznemu vzdrževanju vodotokov, ki pa je v pristojnosti urejanja države. 

4.1.        DOSEDANJI UKREPI IN AKTIVNOSTI S STRANI OBČINE ŠENTJUR 

Ukrepe pred nevarnostmi poplav je sicer dolžna pripraviti in izvajati država, vendar je Občina Šentjur k problematiki pristopila proaktivno, ter že v pripravi Strategije prostorskega razvoja občine z Urbanistično zasnovo Šentjurja predvidela ustrezne strokovne podlage, med drugim tudi izdelavo vodnogospodarske presoje. Posledično je takrat pristojno Ministrstvo za okolje in prostor pričelo s postopkom priprave Državnega lokacijskega načrta za zagotavljanje poplavne varnosti za zagotavljanje poplavne varnosti v spodnji Savinjski dolini. V sklopu izdelave strokovnih podlag za izdelavo DLN je že bila izdelana Hidrološka študija visokih vod Voglajne in Hudinje, ki zajema tudi območje Občine Šentjur.

Občina Šentjur je v marcu 2011 sprejela Dokument za identifikacijo investicijskega programa (DIIP) za projekt protipoplavni ukrepi ob Voglajni s pritoki v Šentjurju, ki je izdelan v skladu s področno zakonodajo. To je bila tudi podlaga za uvrstitev investicije Protipoplavni ukrepi ob Voglajni s pritoki v Šentjurju – faza B ter uvrstitev investicije v program Vodnega sklada in pridobitev sofinancerskih sredstev strani Ministrstva za kmetijstvo in okolje v lanskem letu.

Del protipoplavnih ukrepov je na omenjenem območju Občina Šentjur (faza A in delno G) že izvedla in sama tudi financirala v okviru priprave dokumentacije in izgradnje ter urejanja industrijske cone in naselja Hruševec. S tem je deloma že zagotovila tudi večjo protipoplavno varnost ne le na območju Občine Šentjur, temveč tudi dolvodno ob Voglajni (Občini Štore in Celje).