Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Sašo Oberski predstavil monografijo Med kozjanskimi griči pesem odmeva


V četrtek, 19. junija, je v Kulturnem domu Šmarje pri Jelšah potekala predstavitev monografije Saša Oberskega z naslovom Med kozjanskimi griči pesem odmeva. Šlo je za zaključno prireditev projekta Nesnovna dediščina Obsotelja in Kozjanskega, ki je sofinanciran iz programa Leader. Knjižnica Šmarje pri Jelšah je projekt uspešno prijavila na 4. javni poziv »LAS Obsotelje in Kozjansko.

Povezovalka dogodka Maja Ratej je monografijo Saša Oberskega (sicer učitelja v OŠ Podčetrtek) označila kot delo, skrito za umetelno oblikovanimi belimi platnicami, v nedrih katerih se skriva neprecenljiva dediščina, ki nam je ne bi znal sicer nihče več obuditi in bi za vedno potihnila. Oberski je pri svojem delu uporabil vse svoje strokovno znanje, da je lahko odkrival sledi ljudske pesmi in jo izvabil na svetlo –  s tem pa tudi poskrbel, da jo bodo odslej lahko poznali vsi ter jo rešil pred skoraj gotovo pozabo.

 

Na dogodku je bila prisotne tudi priznana poznavalka ljudske dediščine Dušica Kunaver, ki se je Oberskemu in Rateju pridružila na odru in seveda s svojega stališča spregovorila o monografiji. 

Knjige bodo razveselile vse, ki se ukvarjajo z ljudsko glasbo, prav bodo prišle tudi šolam, vrtcem, strokovni in ljubiteljski javnosti, na voljo pa bodo tudi v knjižnici. Ob tem je izšla tudi zgoščenka, na kateri so odpete ljudske pesmi.

Dogodek so popestrili člani Cerkvenega mešanega pevskega zbora Zvon iz Podčetrtka, Otroški pevski zbor PodčetrtekFolklorna skupina Jakob Sket Mestinje in Pilštanjski gospodarji.

 

Ob koncu je prisotne nagovoril župan občine Šmarje pri Jelšah Jože Čakš in Sašu Oberskemu čestital za monografijo.

t/f: eH