Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pri Sveti Ani na Babni Gori odprli in blagoslovili prenovljeno streho mežnarije (foto in video)


Prvi junij je minil v znamenju blagoslova prenovljene strehe 203 leta stare mežnarije pri Sveti Ani na Babni Gori, katero so že v lanskem letu prekrili s slamo. Ta imenitna stara lesena stavba, ki stoji ob cerkvi, je eden redkih ohranjenih etnoloških spomenikov v tej podobi.

Mežnarija, ki so jo minulo nedeljo blagoslovili, dopolnjuje veduto vrha Babne Gore in skupaj s cerkvijo Sv. Ane daje enkratno podobo tega kraja. Po slovesni maši, ki jo je daroval Janez Nerad, župnik iz Šentvida, sta pred zbrane stopila Mirko Bevc, ključar pri Sveti Ani ter organizator del pri prekrivanju strehe in šmarski župan Jože Čakš.

Mirko Bevc se je uvodoma zahvalil posluhu Občine Šmarje pri Jelšah, da je s finančnim vložkom pomagala realizirati projekt in s tem pripomogla k nadaljnjemu “življenju” mežnarije. Med drugim je izpostavil, da je streha bila dotrajana, tako da je hiška bila tik pred propadom. Ob tem je spomnil, da so pred slabima dvema letoma veliko sredstev namenili za obnovo strehe in fasade na cerkvi sv. Ane in jim za izvedbo prenove strehe na mežnariji ni ostalo nič.

Po končanem blagoslovu so se vsi zbrani malce okrepčali ob hrani, pijači in pogovoru
Po končanem blagoslovu so se vsi zbrani malce okrepčali ob hrani, pijači in pogovoru

Pred zbrane je stopil tudi šmarski župan Jože Čakš, ki je predstavil pomen cerkve in mežnarije, ki skupaj dopolnjujeta veduto vrha Babne Gore. Ob tem je izpostavil bogato dediščino, ki jo skupaj, tudi s propadlim žusemskim gradom, ustvarjata v okolju, kjer se nahajata. Med drugim je tudi spomnil na vremenske razmere, katerim sta tako cerkev kot mežnarija izpostavljeni vse od kar sta postavljeni.

Seveda smo oba nagovora posneli in jima lahko prisluhnete v spodnjih video posnetkih.

Pohodniki - romarji - nekaj sto metrov pred cerkvijo Svete Ane
Pohodniki – romarji – nekaj sto metrov pred cerkvijo Svete Ane

Po maši je sledil blagoslov mežnarije, nato pa so druženje ob odlični hrani in pijači, za kar so poskrbeli mesar Moj mesar Jože in domačini. Kmalu so se zbranimi na Babni Gori pridružili tudi romarji iz Šmarja pri Jelšah, ki so se na Babno Goro odpravili kar peš. Skupaj s šmarskim župnikom smo jih našteli kar 52. Druženje je trajalo do večernih ur, ko so romarji z avtobusom krenili proti Šmarju.

 

Pri prekrivanju je Občina Šmarje pri Jelšah sodelovala z župnijo Sveti Štefan, veliko dela in organizacije izvedbe del, pa je opravil Mirko Bevc (ključar pri Sveti Ani) s sodelavci. Občina Šmarje pri Jelšah je iz proračuna prispevala 7.500 EUR in s tem pokrila vse stroške dela in slamnate kritine. Dela je izvajal Anton Mlaker s.p. – TM-VAR iz Kalobja. 

Vabljenim da prisluhnete nagovoroma župana Jožefa Čakša in ključarja Mirka Bevca, v galeriji fotografij (klik!) pa s lahko ogledate utrinke z dogodka. 

 

 

v/t/f: eH 

BREZPLAČNE VSTOPNICE ZA KINO ŠMARJE: Članom Polovička.si tokrat ponujamo brezplačne vstopnice za Zlohotnica (3D), Kako izuriti svojega zmaja (3D), Kako ne umreti na Zahodu
Za naročilo brezplačnih kino vstopnic kliknite tukaj: