Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

13. 6.: Tajfun prodira


Pred sedmimi leti je Jože ŠPAN skupaj z bratom odprl zasebno obrt na Planini pri Sevnici. Dobro mu je šlo, izdelki so bili iskani. Nato pa je prvega dne letos nastala na Planini pogodbena organizacija združenega dela. Špan pravi, da mu je danes še bolje.
»POZD je bila nujnost, ker smo bili preveliki. To je eno, drugo pa je bila očitna potreba kraja po industrijskem obratu, da lahko ljudje zaslužijo kruh čim bliže domu,« pravi Špan.
In ta kos kruha ni ravno majhen, saj je poprečni osebni dohodek 51 zaposlenih 2.850 dinarjev (cena časopisa 2 din, op.), najnižji pa 2.200 dinarjev.
Danes »Tajfun« proizvaja predvsem kmetijske stroje po lastnih načrtih – puhalnike Tajfun (od tod ime POZD), obračalnike SENTAL (seno s tal), razvijajo pa še proizvodnjo kardanov za kmetijsko mehanizacijo. V načrtu imajo še ostale transporterje – tračne in pnevmatske – od silaže do žit. Proizvodni rezultati prvih štirih mesecev obstoja POZD so zelo ugodni.
Računajo, da bodo letos naredili čez 4.000 puhalnikov in 600 obračalnikov. Prodajajo v Sloveniji, Hrvatski, osvajajo pa tudi tržišče Bosne.
»Potreb po naših izdelkih je za sedaj še več, kot so naše možnosti. Delamo v več majhnih prostorih, skladiščimo pa kar pod senikom. Seveda nas to sili v razmišljanje o prihodnosti. Naročili smo že 125 tonsko stiskalnico, letos pa bi pričeli z gradnjo nove proizvodne hale – približno 800 starih milijonov bi veljal sam objekt. Dobili bomo bančni kredit, kolektiv pa bo dal sredstva za postopno opremljanje, čeprav trenutno razpolagamo z najmodernejšimi stroji,« razlaga direktor Špan, očitno zadovoljen z napredkom Tajfunu.
In kako je s samoupravljanjem?
Devetčlanski delavski svet se sestaja vsak mesec in obravnava poslovanje v preteklem mesecu ter načrtuje proizvodnjo. Svoje delo vestno opravljajo tudi vse komisije, mnogo pa razpravljajo na zborih kolektiva, ki so med dvema izmenama. Tako kot povsod, bodo tudi v Tajfunu razdelili po 900 dinarjev za dopust, razmišljajo pa o gradnji stanovanjskega bloka za delavce, vključno s sredstvi, ki jih bodo namenili kot pomoč pri individualni gradnji.
Zanimalo nas je, če je bilo Španu bolje tedaj, ko je bil še zasebnik.
»Tajfun ima sedaj večje možnosti, kot jih je imel kot zasebna delavnica. Sam sem mnogo bolj zadovoljen, včasih se je bilo potrebno boriti za vsakogar, ki sem ga hotel zaposliti, danes ta problem odpade. Poleg tega mi povsod nudijo vsestransko pomoč. Tudi pri osebnem dohodku nisem toliko »oškodovan «, kot bi kdo mislil, saj veste zasebnik in davki . . .«
Strojni tehnik ANTON JAZBEC, je bil prej deset let v Alposu.
»Ob ustanovitvi POZD sem se zaposlil v Tajfunu. Stanujem na Planini in že to pomeni določen prihranek, poleg tega pa je OD nekoliko višji. Vprašujete po razliki med samoupravljanjem v OZD Alpos in tu? Malenkostna razlika je! Tu so tudi ljudje, ki jim je to prva zaposlitev.
Ko je bila ustanovljena POZD, so nekateri mislili, da bomo zdaj vse razdelili in kar naprej delili.
Uspeli pa smo razčistiti z miselnostjo iz rok v usta in prepričati ljudi, da je tudi jutri še en dan. Moram pa reči, da so delavci izredno pridni.«
»Bolj kot v drugih delovnih organizacijah?«
»Veliko sem hodil po podjetjih, zato lahko rečem naslednje – v našem kolektivu ljudje več delajo, manj je zapravljenega časa, storilnost je izredna, ni skrivanja po kotičkih ali zmigovanja z rameni. Zakaj? Iskreno povedano, ne vem.«
Res! Delo v Tajfunu ne zastane niti za trenutek, razen v času malice. Vsakdo gleda, da bo svoje opravil čimhitreje in čimbolje. Zato tudi uspehi ne izostajajo.

Novi tednik, 13. 6. 1974