Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Češki steklarji predstavili standarde


Češka je bila nekoč znana predvsem po svojem porcelanu, a ravno izpod gorovja Jizera je bil Daniel Swarowski, ustanovitelj linije kristalnega nakita. To območje Češke – Bohemia, je bilo namreč nezadržno povezano z umetnostjo in v prvi vrsti s steklom. Steklarske šole, steklarne, steklarske galerije, manjše steklarske delavnice – vse dajejo občutek, da se s steklom ukvarjajo vsi, od najmlajšega do najstarejšega. V okviru projekta Steklarstvo – izzivi prihodnosti, ki ga vodi Ljudska univerza Šentjur, je predzadnji vikend v maju potekala delavnica v češkem Jabloncu, z izmenjavo dobrih praks pri prenovi poklicnih standardov.

Kalifornija sredi Češke

Jablonec nad Nisou je v 19. stoletju postal mednarodno priznan center steklarstva in nakita, že od leta 1880 pa v njegovem centru Srednja poklicna šola za risanje, modeliranje in kovinsko oblikovanje. V tem času so mesto ljudje preimenovali v Kalifornijo, a vanj so namesto iskalcev zlata prihajali iskalci steklenih diamantov. Razlog za takšno ime bi lahko bile tudi ulice mesta, ki močno spominjajo na ulice San Francisca in se strmo vzpenjajo v hrib. Tramvaj, ki vozi po mestu, se do sosednjih naselij spusti skozi barvit gozd.

Po predstavitvi češkega sistema nacionalnih poklicnih kvalifikacij v Jabloncu, je bil drugi dan delavnice na različnih lokacijah. Steklarna Ajeto, svetovno znana po luksuznih in ekskluzivnih izdelkih iz stekla, je posebej za udeležence delavnice odprla vrata ne le za ogled proizvodnje, temveč tudi manjše galerije z unikatnimi izdelki, ki so darila ob predsedniških obiskih, nagrade na turnirjih, reprezentančna darila, njihova skupna vrednost pa presega milijona evrov. Ob ogledu proizvodnje je vse presenetilo dejstvo, da so imeli na svojih delovnih mestih vrčke za pivo, ki pa niso bili prazni.

Vsaka hiša s steklarsko delavnico

Več kot 140 let je že od ustanovitve Steklarske šole v Novem Boru, ki je za udeležence delavnice pripravila predstavitev svojih programov in voden ogled vseh učnih procesov. Ob razpravi se je izkazalo, da je šola že izvedla pilotno usposabljanje steklopihalcev, stekloslikarjev in izdelovalcev vitražev. Če so v Sloveniji pogoste domače delavnice za lesene izdelke ali manjša mehanična popravila, v tistem delu Češke skorajda ni hiše, ki ne bi imela manjše steklarske delavnice. Šola je ravno zaradi ljudi, ki imajo veliko praktičnega znanja, pripravila izobraževalni program. A zaradi obilice birokratskih težav ta na šoli ni zaživel, projekt pa je bil uspešno zastavljen z različnimi moduli. Šola ima na Češkem velik ugled, njeni učenci so dobitniki številnih nagrad in priznanj, ravno na tisti dan pa so se predstavljali tudi na televizijski oddaji. Kot zanimivost je ravnateljica šole povedala, da je na Češkem vedno več dijakov iz Kazahstana, ki so deležni brezplačnega srednješolskega izobraževanja.

Slikovito in zanimivo je bilo tudi pri kosilu, Petr Novotny,vrhunski oblikovalec in lastnik steklarne Ajeto je hkrati lastnik restavracije, ki ima ob jedilnici steklarsko delavnico. Ob jedi lahko gostje opazujejo nastajanje unikatov iz stekla, nadstropje više pa si lahko ogledajo tudi galerijo umetniških izdelkov. Tako slovenske kot italijanske in nemške partnerje v projektu delavnica na Češkem ni pustila ravnodušnih. Eden od ciljev projekta v programu Vseživljenjsko učenje je v nastajanju – prenovljeni poklicni standardi steklopihalcev in steklobrusilcev za Slovenijo, sledi okrogla miza za delodajalce in strokovnjake iz panoge v juniju.