Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

30. 4.: V plemenitem in vztrajnem tekmovanju, delovni kolektiv državnega posestva in živinorejska šola v Št. Juriju, visoko presegata zastavljene naloge


Državno posestvo Sv. Jurij ima namen, pospeševati živinorejo in pridelovanje krme, ter se baviti tudi z ostalimi panogami, v kolikor so s prednjim povezane.
Na posestvu je osnovana živinorejska šola, ki že tretje leto pošilja kader dobrih kvalificiranih živinorejskih delavcev in brigadirjev našemu socialističnemu gospodarstvu. Že učni objekt za učence mora imeti vzorno živinorejo, kar je državnemu posestvu že v veliki meri uspelo. Saj je bil lansko leto dosežen plan v govedoreji z 122 %, v svinjereji pa s 117 %. Letna proizvodnja mleka je dosegla 112%. Tudi v ostalih panogah državno posestvo ni zaostajalo, plan krmskih rastlin je dosežen s 125 %, plan žitaric pa z 150 %.
Tem lepim uspehom so veliko pripomogli kvalificirani kmetijski delavci, posebno pa živinorejci. Meseca januarja letos so bili proglašeni udarniki, ki so v svoji stroki že dolgo in so za svoj uspeh vložili vse svoje dolgoletne izkušnje.
Kateri so ti najboljši delavci kolektiva državnega posestva, naj jih naštejemo? Tovornik Marija, dolgoletna oskrbovalka svinj, katero skoraj po vsej Sloveniji, kjer so lepi prašiči doma, poznajo pod imenom »Mima«. Saj je ogromno plemenskih merjascev za vso Slovenijo šlo skozi njene roke. Že 35
let vzorno oskrbuje svinjak in svoje varovance v njem. Lansko leto je prekoračila normo za vzgojo prašičkov za 64 odstotkov. Pogin prašičkov je zaradi njene izredno ljubezni in požrtvovalnosti za 36 % izpod običajno dovoljene meje. Mnogo prečutih noči ob prašičkih ji je zagotovilo navedeni uspeh.
Erlih Franc je ob oskrbovanju goveje živine že osivel. Kot dolgoletnemu praktičnemu živinorejcu mu je zaupana skrb za naraščaj v govedoreji. Na novo urejenih pašnikih na »Slomu« ob Ponikvi je dosegel prirastek v pašni periodi približno 120 kg na glavo. Pri oskrbovanju mlade živine je prekoračil normo za 40 %. Je zelo vesten in kljub svojim letom stalno na nogah. Jančič Alojz, vrtnar državnega posestva, pa skrbi za okusno, kulturno zunanjo obliko vzornega obrata živinorejske šole. S svojimi proizvodi zalaga obratno kuhinjo, najde se pa tudi še kakšen vagonček zelenjave za oddajo in na tisoče sadik vseh vrst sadnih rastlin.
Z njimi se okoriščajo posebno industrijske ekonomije, da bodo zagotovile redno preskrbo delavcev v svojih industrijskih obratih. Lansko leto je samoiniciativno prekoračeval postavljeni plan in dosegel za posestvo okrog 65.000 din prekoplanskega dobička. Vsi navedeni udarniki so tudi v tem planskem letu zastavili vse svoje sile, da plan presežejo. Pomagajo jim pa tudi seveda ostali člani delovnega kolektiva, da bo mogoče izpolniti vse planske naloge, katere so kolektivu postavljene. Niso majhne, moramo priznati!
Plan v govedoreji je povišan za 66 % nasproti lanskoletnemu, v svinjereji pa celo za 150 %. Tudi v ostalih panogah je slično. Za toliko število živine je seveda potrebno dograditi še nove hleve. Plemenski svinjak za 21 plemenskih svinj bo vsak čas pod streho, pričelo se je graditi tudi pitališče za l00 pitancev in hlev za 50 glav mlade živine. Dolga leta se na državnem posestvu sploh ni gradilo, sedaj bodo pa rastle stavbe s socialističnim tempom.
Ves delovni kolektiv se dobro zaveda nalog, katere so postavljene predenj. V razgibani sindikalni podružnici se vzgajajo člani v novem duhu, da ramo ob rami z industrijskimi delavci pripomorejo v plemenitem in vztrajnem tekmovanju čim prej izgraditi socializem.

Celjski tednik, 30. 4. 1949