Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

26. 4.: Boljši časi vodnjaka


Ipavčeva hiša v šentjurskem gornjem trgu z bidermajeskim pročeljem, ki ga je obnovil Plečnik in z malim vodnjakom velikega mojstra, je zamenjala lastnika.
Objekt je prešel iz zasebne v družbeno lastnino. V času ko je Plečnikova razstava z maketami del še vedno na poti okrog sveta iz ene umetniške prestolnice v drugo, je pogled na šentjurski del Plečnikove dediščine žalosten.
Ipavčeva »bidermajerska« hiša je sicer še v stanju, da ne propada, streha Plečnikovega vodnjaka pa razpada. S Saganovo, ki je vprašala »Ljubite Brahmsa?« bi se lahko, nikalno, vprašali Ljubite Plečnika?
Na vodnjaku je v razpadlem stanju streha. Šentjurska kulturna skupnost je uvrstila obnovo Plečnikovega vodnjaka že v lanski plan, zdaj ko je z odkupom postal družbena lastnina, pa je znova v letošnjem planu. Novi upravljalci imajo težave, ker še niso uspeli dobiti spomeniško varstvenim predpisom ustrezne kritine.
Za odkupljeno Ipavčevo hišo, ki ji bodo novo namembnost morali še določiti, se še ne ve, kdaj bo obnovljena. Za kulturo, seveda, ni denarja. Klobčič pa se je mogoče le pričel odmetavati.
Svet je odkril zdaj še mojstra Fabianija. Bog obvarji, da bi odkrili še kakšno njegovo delo! V Laškem je zasebnik obnovil porušeni grad, v Olimju so ga temeljito obnovili, kaže, da bodo rešili propadanja tudi Jelšingrad in Podčetrtek. Upajmo, da bo kmalu v novem, pozabljenem sijaju tudi mali vodnjak iz dediščine velikega Plečnika. Pa naj bo prizanešeno vsaj mojstru Fabianiju!

Novi tednik, 26. 4. 1989