Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Stavka bivših delavcev podjetja Štorman pred gostiščem v Šempetru (foto, video)


Današnjo sredo so se pred edinim lokalom nekoč uspešnega gostinca Antona Zvoneta Štormana zbrali njegovi (bivši) zaposleni, ki jim podjetnik dolguje plače, prispevke in regres .

V sredo, 19. marca 2014 je na sodišču potekala obravnava o stečaju podjetnika, katero je podal KBM Leasing, Mesarstvo Jurij iz Griž in dva izmed zaposlenih, vendar je sodišče zahtevo zavrnilo, saj je podjetnik dan pred obravnavo podal predlog za prisilno poravnavo.

Takrat pa je med delavci, ki so od konca februarja doma na čakanju na delo, završalo. Vzeli so stvari v svoje roke in napovedali stavko pred edinim obratujočim lokalom izmed nekoč velike verige Štormanovih gostišč, v Šempetru v Savinjski dolini.

Kot so stavkajoči povedali,  so do nedavnega verjeli v Štormanovo poštenost, da bo uredil stvari, vendar je njegova poteza z vložitvijo predloga o prisilni poravnavi, ki ima prednost pri obravnavi pred predlogom za stečaj, izbila sodu dno.

Kot je povedal vodja stavkovnega odbora Maks Hrovatič, dolgoletni zaposleni v Štormanovem podjetju, jim delodajalec dolguje od ene do enajst plač, regres in plačilo prispevkov vse od marca 2009 naprej, tako bi naj davčni upravi dolgoval več kot dva milijona evrov.

stavka-kolaz1

Delavce jezi, da se Štorman tako upira predlogu o stečaju, saj bi ta zanje, ki v obupu zrejo v prihodnost, pomenila odrešitev in čim hitrejšo pozabo preteklih dogodkov, prav tako pa bi iz jamstvenega sklada dobili okoli 1800 €, kar so njihove tri mesečne plače.

Oglejte si video pogovor z vodjo stavkovnega odbora Maksom Hrovatičem:

Izjava delavcev:

Delavci zasebnega podjetnika Gostilne-Hoteli Štorman, Anton Zvone Štorman s.p., rimska cesta 10 Šempeter, stavkamo zaradi nevzdržnih razmer, negotove situacije in izmikanja delodajalca pri izpolnjevanju njegovih obveznosti do nas.

Delodajalec nam dolguje:

– zapadle, a neizplačane plače, nekaterim delavcem tudi do 11 plač

– regres za letni dopust, nekaterim delavcem tudi za več let potne stroške za prevoz na delo in z dela

-prispevke za zaposlovanje, starševsko varstvo, pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter zdravstveno varstvo (po podatkih DURS znaša dolg delodajalca preko 2,659.293,61€)

Delodajalec je sodišču predložil predlog prisilne poravnave in to kljub temu, da sploh ne obratuje več in nam ne zagotavlja dela oziroma nadomestil za čas čakanje na delo, zato delavci z dne 26. marca 2014 pričenjamo s stavko.

Zahtevamo:

– takojšnje poplačilo vseh zapadlih neizplačanih plač, odpravnin in regresa delavcem,

-takojšnje plačilo vseh zapadlih in neplačanih davkov in prispevkov delavcev

– v primeru neizpolnitve naših zahtev se naj takoj prične stečajni postopek nad podjetnikom Antonom Zvonetom Štormanom.

Oglejte si še nekatere druge izjave nekdanjih Štormanovih delavcev:

Saga o nekoč izredno priljubljenem podjetniku se vleče že kar nekaj časa.

Začelo se je, ko je KBM Leasing s svojim pooblaščencem Francijem Matozom zapečatil hotel Štorman v Celju, nadeljevalo pa s podjetnikovimi neuspešnimi sodnimi ukrepi proti vpletenim, čemur je sledilo zapiranje mreže lokalov.

Zvone Štorman, ki bi naj bil na bolniškem dopustu, s pomočjo svojih pravnikov skuša doseči čim bolj ugoden izhod iz hudih težav, v katerih se je znašel.

Uspelo mu je celo doseči blokado računov KBM Leasinga, ki mora sedaj zbrati 3 milijone evrov za zavarovanje podjetnikovih terjatev, prav tako pa naj bi podal predlog o stečaju tega podjetja, saj je ta po njegovih trditvah insolventen, češ da ima račune blokirane že več kot petnajst dni.

stavka-kolaz2Štorman, ki je do nedavnega posloval kot samostojni podjetnik, je  prenesel vse poslovanje na družbo Štorman d.o.o., ki jo je odprla njegova hči Elizabeta. Natančneje, 5. marca 2013 jo naj bi ustanovila družba Intertik d.o.o. iz Ljubljane, od katere naj bi nekaj tednov kasneje 100% lastninski delež prešel v last last Elizabete Štorman.

Spomnimo, od konca februarja je zaprt tudi Štormanova restavracija v Šmarju pri Jelšah, o čemer smo poročali v tej novici: Štorman zaprl lokala v Šmarju pri Jelšah in Vranskem.

Fotogalerijo s stavke si lahko ogledate na Celje.info (klik!)

v/t/f: Dejan Hribernik