Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kip zavetnika voda pod streho Aninega dvora


V petek so v Aninem dvoru v Rogaški Slatini predstavili obnovljen spomenik lokalnega pomena, kip sv. Janeza Nepomuka, katerega domovanje bo poslej v avli omenjene stavbe. Neznani avtor je kip izdelal pred skoraj tremi stoletji, na prvotno lokacijo v Zdraviliškem parku v Rogaški Slatini pa so ga leta 1782 postavili dunajski lekarnarji v zahvalo za pridobitev koncesije za črpanje zdravilne vode. Kasneje je bil prestavljen ob stopnišče pod kapelo sv. Ane, od koder je bil jeseni 2013 odpeljan v restavratorsko delavnico. Spomenik je izklesan iz peščenjaka, zaradi izpostavljenosti vremenskim vplivom pa je začel počasi propadati.

Skoraj tristo let star in poldrugo tono težak kip svetnika je ob upoštevanju navodil Zavoda za varstvo kulturne dediščine Celje restavriral akademski kipar mag. Gregor Podkrižnik iz Laškega. Stroški konzervacije in izdelava rekonstruirane kopije so znašali 15.500 EUR. Občina Rogaška Slatina je zagotovila polovico sredstev, drugo polovico pa je zagotovil Lions klub Rogaška z lastnimi sredstvi in pridobljenimi donatorskimi sredstvi.

Krajšo otvoritveno slovesnost je vodil slatinski župan mag. Branko Kidrič, ki je napovedal, da bo v roku dveh mesecev replika kipa postavljena na prvotno lokacijo v bližini paviljona. V kulturnem programu so sodelovale Pegazove muze.

Na videoposnetkih moderiranje Branka Kidriča, nagovor Aleksandra Svetelška in eno od izvajanj Pegazovih muz

 

 

*v: bR