Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Golažijada in Jožefov sejem v Bistrici ob Sotli (foto)


Minulo nedeljo so se v Bistrici ob Sotli v času Jožefovega sejma “Jožeki” že enajstič pomerili v kuhanju golaža. Kuhalo je devetnajst ekip, v vsaki je po tradiciji kuhal tudi kakšen Jožek ali Jožica. Pestro nedeljsko dogajanje je letos popestrilo 55 ponudnikov na stojnicah iz bližnje in širše okolice, z zelo zanimivimi podeželskimi izdelki, kmečkimi dobrotami in izdelki domače obrti ter seveda obvezno kramo.

Največjo sejemsko prireditev v Bistrici ob Sotli, Jožefov sejem, že vrsto let organizirata bistriško turistično društvo in Gostilna Šempeter. Ob omenjenem pa pripravljajo še Petrov sejem (zavetnik kraja) ob katerem praznujejo tudi občinski praznik, lani pa je turistično društvo obudilo sicer pozabljen Lucijin sejem, ki se je odvil v decembru.

Tudi letos je Jožefov sejem privabil številne ponudnike in obiskovalce.
Tudi letos je Jožefov sejem privabil številne ponudnike in obiskovalce.

Letošnje “golažijade”, katere pobudnik je domači gostinec Srečko Kunst, se se udeležile številne ekipe iz Slovenije, manjkale pa niso niti ekipe iz sosednjih držav. Poleg ekipe Josipa Broza iz sosednjega Kumrovca, so se v letos v kuhanju golaža pomerili še z Občino Bistrica pobrateni Bošnjaci iz Hrvaške in ekipa iz avstrijskega Heimschuha. Omenjenim ekipam so se pridružili tudi njihovi župani. Organizator je tudi letos poskrbel za meso, čebulo, maščobo in kotliček, ostale sestavine pa so bile v domeni vsake ekipe.

“Golažijade” pa sta se tudi letos udeležila župana občin Bistrica ob Sotli (Franjo Debelak) in Podčetrtek (Peter Misja), prvič letos ni bilo opaziti udeležbe politikov iz Kozjanskega in Obsotelja, ki so se v preteklosti redno udeleževali tovrstnih dogodkov. Dogajanje je zaznamoval pester kulturno-zabavni program, v katerem so nastopili Pihalna godbe Šentjur, domači ljudski pevci Fantje z vrhov, ansambel Slovenski zvoki, citrarka Jasmina Levičar z vokalistko Matejo Bobek, obiskovalce sta zabavala tudi žonglerja, prisoten je bil tudi mladi lajnar.

Zmagovalna ekipa je prejela prehodno kuhačo
Zmagovalna ekipa je prejela prehodno kuhačo

Kmalu po poldnevu je žirija tekmovanja razglasila zmagovalce, razdelila “kuhače” in pokale. Skupni zmagovalec je po mnenju žirije letos postala ekipa Mesni butik Tina iz brežiške občine, najboljši golaž je po mnenju žirije skuhala ekipa iz Frankolovega, najizvirnejša ekipa pa je letos bila ekipa Etnografskega društva cigani iz Dornave. Ob tem so podelili tudi posebno nagrado in sicer domačinki Hermini Gracar, ki se je golažijade udeležila že desetič.

Vabljeni k ogledu bogate galerije fotografij (klik!), posnetih na letošnjem Jožefovem sejmu in “golažijadi”.

t/f: eH