Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Z dobrim spominom brez skrbi na banko


V časih, ko se banke v medijih pojavljajo z negativnim prizvokom in ko raste nezaupanje do njihovih storitev, so člani Univerze za tretje življenjsko obdobje Ljudske univerze Šentjur prisluhnili predavanju o varnem bančnem poslovanju, na naslednjem srečanju pa so urili svoj spomin.

O varnem bančnem poslovanju
Direktor celjske poslovne enote Banke Koper Igor Meh, je pripravil predavanje o poslovanju bank. Slušateljem je predstavil osnovne funkcije bank, etični kodeks, po katerem se ravna Banka Koper d.d. in se v razgovoru s slušatelji ozrl tudi na aktualno situacijo v bančnem prostoru Slovenije. Predstavil jim je pravila, na osnovi katerih se banke odločajo za kreditiranje, in v nadaljevanju poizkusil odgovoriti udeležencem na njihova vprašanja o bolj ali manj varnih naložbah premoženja. Udeleženci srečanja so živahno sodelovali v diskusiji s svojimi mnenji in vprašanji.

Bančno poslovanje se je v nekaj letih močno spremenilo in pojavili so se veliki stroški poslovanja z banko, podražitve in novi načini zaračunavanja. Nasveti, kako izbrati bančni račun, kje je treba biti pozoren in kje se pojavljajo velike razlike, so toliko bolj dobrodošli in koristni. Zagotovo pa je bolj kot običajno poslovanje na bančnem okencu ugodnejša raba bančnih storitev preko spleta.

Vaje za urjenje spomina
Kot za veliko stvari tudi za možgane velja, da delujejo bolje, če jih uporabljamo. Skrbeti moramo, da so čim bolj aktivni, saj si tako lažje zapomnimo informacije. Zelo učinkovit način ohranjanja miselne prožnosti je izvajanje različnih vaj za urjenje spomina in pozornosti.

Urška Teršek, delovna terapevtka in Tanja Petelinšek, univ. dipl. komun. iz Regijskega centra medgeneracijskega druženja Socio Celje sta na povabilo Ljudske univerze Šentjur preverjali, kakšen spomin imajo člani Univerze za tretje življenjsko obdobje oziroma kako hitro so zmožni priklicati določene informacije. Obiskovalce sta povprašali po glavnih mestih evropskih držav, iskali so nasprotne pomene besed, priimke, ki pomenijo žival, imena, ki se pričnejo z različnimi črkami, vstavljali manjkajoče črke, iskali dele oblačil, obutev in telesa itd. Na koncu pa so se nasmejali še šalam na račun slabega spomina. Ob tako aktivni skupini jima je čas še prehitro minil, saj jim ni zmanjkalo idej in pravilnih odgovorov.

K aktivnosti možganov in ohranjanju dobrega spomina pripomore predvsem učenje, ki ga ne gre zanemariti tudi v tretjem življenjskem obdobju. Direktorica Ljudske univerze Šentjur Jelka Godec je pohvalila aktivnost študentov Univerze za tretje življenjsko obdobje, ki se vključujejo v različne krožke, jezikovne in računalniške tečaje.

A.P.