Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Šmarju zaživela razširjena knjižnica


Letošnje praznovanje slovenskega kulturnega praznika so v Šmarju pri Jelšah na njegov predvečer posvetili novi kulturni pridobitvi, in sicer razširitvi knjižničnih prostorov za dodatnih 153 kvadratnih metrov. V  prostorih, kjer je pred leti delovala radijska postaja je prostor za izposojo v velikosti 108 m2, e-učilnica 23 m2, pisarna za direktorja 11 m2, pisarna 7 m2 in hodnik 5 m2. Vrednost investicije znaša 154 tisočakov. Po novembrskem odprtju prenovljenega kulturnega doma in tokratne razširjene knjižnice je na istem naslovu letos predvidena še energetska sanacija knjižnice v skupni vrednosti 172.000 eur, pri čemer bodo 118 tisočakov počrpali iz naslova kohezijskih sredstev.

Na prireditvi je direktor knjižnice in šmarski župan Jože Čakš popotoval skozi zgodovino knjižničarstva v kraju, ki se je začela pred 130 leti z ustanovitvijo narodne čitalnice. Predstavili so tudi aktualne in prihodnje dejavnosti knjižnice, ki opravlja sorazmerno širok spekter aktivnosti. Na koncu se je Čakš poslovil še od nekdanjih sodelavk Jelke Stojan in Guste Grobin.

Knjižnica Šmarje pri Jelšah je javni zavod, ki je začel s samostojnim delovanjem leta 2003. Pred tem je knjižnica delovala v okviru Delavske, kasneje Ljudske univerze Rogaška Slatina kot organizacijska enota s sedežem v Šmarju pri Jelšah. Knjižnica je dobila svoje prostore po izgradnji Kulturnega doma v Šmarju pri Jelšah leta 1978, leta 2002 pa so bili ti prostori obnovljeni in dograjeni, tako da danes knjižnica razpolaga s cca 600 m2 sodobno urejenih in opremljenih prostorov. Knjižnica Šmarje pri Jelšah je ustanovljena za izvajanje knjižnične dejavnosti za območje občin Šmarje pri Jelšah, Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli. Izvaja še organizacijo kulturnih prireditev in upravlja s celotno stavbo Kulturnega doma Šmarje pri Jelšah. Deluje v prostorih, ki so bili obnovljeni in dograjeni leta 2010 in so sestavni del stavbe Kulturnega doma v Šmarju pri Jelšah.  

Oglejte si videoposnetke o zgodovini šmarske knjižnice, nastopom Žana Stresa in zahvalo Guste Grobin, na koncu pa je še prispevek, ki ga je ob tej priložnosti pripravila TV Celje

Vabljeni tudi k ogledu FOTOGALERIJE!

v: bR