Strokovno srečanje učiteljev ožje regije na ŠC Rogaška Slatina

17. 1. 2014 14:46

Besede Borisa Pahorja, državljana Evrope, ZRELA MODROST POTREBUJE MLADOST, DA JO PONESE NAPREJ, je bil moto prvega strokovnega srečanja učiteljev ožje regije, ki ga je 3. 1. 2014, v Rogaški Slatini, organiziral Šolski center Rogaška Slatina.

Strokovnemu predavanju dr. Viljema Ščuke o učiteljevem moralnem poslanstvu v današnji zmaterializirani družbi in posledično o izgorelosti v tem poklicu, je prisluhnilo okrog 60 osnovnošolskih in srednješolskih učiteljev, ravnateljev in svetovalnih delavcev. Gostitelji v Aninem dvoru so udeležence povabili k ogledu tematskih zbirk, povezanih s tradicijo Rogaške Slatine.

Delavniški del strokovnega srečanja je potekal na ŠCRS, kjer so udeleženci srečanja v predmetnih skupinah spregovorili o posameznih učnih načrtih tretje triade osnovne šole v povezavi s srednješolskimi učnimi načrti. Učitelji so izpostavili prednosti in slabosti učnih načrtov, izmenjali mnenja ter nekaj besed namenili izboljšanju pouka v OŠ in SŠ. Ugotovitve, ki so bile izpostavljene na delavniškem delu, bodo izhodišča za nadaljnja srečanja učiteljev, saj so ti v evalvacijskih vprašalnikih podprli idejo, da bi tovrstno strokovno srečanje postalo tradicionalno.

 

Nekatera mnenja učiteljev:

– Zelo smiselno se je povezovati, saj bomo le s povezovanjem še bolj utrdili temelje izobraževanja v OŠ. To pa gotovo koristi nadaljnjemu izobraževanju.

– Izkušnje in teorija so si podale roke. Pa zbudili smo se! Ne bomo se pustili kortizonu.

– Podobna srečanja naj bi se vsaj enkrat letno dogajala.

– Dobro je izmenjati izkušnje. Še več takšnih srečanj.

– Srečanje učiteljev pomeni potrditev dobrega dela do sedaj in nadgradnjo tega.

– Navezali smo nove stike.

Udeleženci so prepričani, da je tovrstno strokovno srečanje potrebno, izkazalo pa se je tudi za zelo koristno. Kljub temu, da je večina osnovnošolskih in srednješolskih učiteljev predvidela iste nevralgične točke v učnih načrtih, se je izkazalo, da je izmenjava spoznanj in strokovnih ugotovitev potrebna, zlasti je bilo nujno postaviti ob določenih ciljih in vsebinah povezave med osnovnošolskimi in srednješolskimi učnimi načrti. Učitelji so izrazili mnenje, da je bilo to prvo srečanje smiselno tudi zato, ker bodo na podlagi izmenjave strokovnih ugotovitev bolj suvereno vpeljali v načrtovanje in izvedbo pouka nekatere spremembe.

Vir in foto: Renata Špoljar in arhiv ŠC Rogaška Slatina

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
151 queries in 1,494 seconds.