Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Spregovorili o preprečevanju padcev v starosti


Se vam je zgodilo, da ste v zadnjih desetih letih kdaj padli? Starejši kot smo, več je možnosti, da pademo. Zaradi padca v starosti vsako leto umre več ljudi, kakor jih umre zaradi prometnih nesreč. Domače stanovanje, kjer se počutimo najbolj varne in ne posvečamo dovolj pozornosti hoji, opravilom, običajnim aktivnostim, je najbolj nevarno za padce.

Najboljša preventiva je tista, ki živi med ljudmi in z njimi. Potrebno jo je uvajati v lokalnih in krajevnih skupnostnih, v mestih. Šele preventivo, ki živi med ljudmi in z njimi, lahko imenujemo ljudska preventiva in takšno sta ta četrtek za člane Univerze za tretje življenjsko obdobje Ljudske univerze Šentjur izvedli univ.dipl.soc.del. Vesna Padjan – delavka Centra za socialno delo Celje ter upokojena mag. Irena Potočnik, s seboj sta pripeljali nekdanjo tečajnico Štefko.

Zakaj je v starosti padcev več in so bolj nevarni?

Organizem se stara v celoti, od kože, organov, živčevja in kosti. Refleksi se upočasnijo, pozornost se zoži, potrebno je več časa, da se misel izostri in ubesedi. Staranje se kaže tudi v spremenjenem gibanju in hoji. Koraki so krajši in počasnejši, drža nog širša, stopala se dvigajo manj visoko ali celo podrsavajo po tleh, trup in težišče se pomakneta naprej.
Vzravnana in prožna hoja je rezultat številnih telesnih funkcij, čutil, gibal in živcev. Verjetnost padcev je manjša pri tisti, ki skrbijo za svoje gibalne sposobnosti, so družbeno aktivni in samostojni, primerno obuti in oblečeni, imajo ustrezno urejeno stanovanje – s prilagoditvami za varno starost, poznajo zaščitno hojo in izvajajo vaje v padanju in vstajanju, živijo zdravo v sožitju in aktivno z morebitnimi kroničnimi boleznimi, …

Tečaj Preprečevanje padcev v starosti

Tečaj traja dobre tri mesece, vodijo usposobljeni širitelji, ki so se usposabljali na Inštitutu Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje, Ljubljana. V Celju teče že četrti tečaj, ki ga poleg omenjenih predavateljic vodi tudi univ. dipl. soc. del. Romana Tominšek. Direktorica Centra za socialno delo Celje Olga Bezenšek Lalić podpira tovrstno preventivo, zato jim nudijo prostor za tečaj. Poteka v obliki pogovorov, osnovni namen tečaja je kakovostno življenje skozi ves življenjski cikel. Osnovno vodilo dela je, da smo vsi učitelji in učenci. Prebivalci so preko tečaja poučeni, kako naj živijo, kako naj se vedejo, v kako opremljenih stanovanjih naj živijo, da bodo v njih varni, in kako naj v primeru potrebe kar najhitreje pokličejo pomoč. Na tečaju izvajajo vaje za krepitev ravnotežja, spoznavajo nevarnosti v stanovanju ter jih z majhnimi posegi skušajo odpraviti ter pridobivajo nove navade, ki varujejo pred padci. V skupini pogovor poteka v zadovoljstvo vseh udeležencev, saj se izmenjujejo dobre izkušnje in pridobivajo nove dobre navade za kakovostno staranje. Udeleženci prejmejo knjižico, v kateri so opisana spoznanja o padcih v starosti in navodila, kaj lahko storite, da bo padcev čim manj. Opisane so tudi preproste telovadne vaje, s katerimi lahko bistveno utrdite ravnotežje.

Utrinki nekaterih članov tečaja

Tisti, ki so tečaj opravljali, so prišli do pomembnih spoznanj:
»Padla sem in si zlomila golenico. Ne hitim več. Zame je pomembno, da živim umirjeno in preudarno.«
»Če te napadejo ali hočejo oropati, se ne bom borila z napadalcem. Svoje moči bom uporabila za vpitje.«
»Če me neznanec vpraša npr. koliko je ura, bom poskrbela, da bo oddaljen od mene vsaj 1m. Ne bom ga pustila preblizu.«
»Na mojem vrtu so nivojske razlike. Zravnala sem teren, da bo manj nevarnosti za padec.«
»Copate imam stabilne in ne takšnih, da jih neprestano lovim in mi uhajajo iz noge. Pomemben je varen in trden korak tudi v stanovanju. Nosim copate s podplatom, ki ne drsi.«
»Luč sedaj prižgem in ugasnem tudi iz postelje.«
»Moj ljubljenček v stanovanju (mačka): ni prijetno, če se spotaknem obenj. Bolj sem pozorna nanj.«

Pametno je, da človek v svojih zrelih letih poskrbi, da bo na stara leta padcev manj, predvsem tistih usodnih. Reklo, da je najprej vsak sam odgovoren za svoje zdravje, je danes že vsem znano. Slušatelji Univerze za tretje življenjsko obdobje so izrazili željo po nadaljevanju, zato upajo, da bo tečaj v celoti izveden v Šentjurju jeseni.

Pripravila: mag. Irena Potočnik, dipl. soc. del.