Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

PP Rogaška Slatina; 15. 1. 2014


Vlom v gostišče na Donački gori

9. 1. 2014 so bili policisti PP Rogaška Slatina obveščeni o vlomu v gostišče na Donački gori. Policisti so opravili ogled kraja kaznivega dejanja in zbrali prva obvestila. Pri tem je bilo ugotovljeno, da je neznani storilec v noči iz 8. 1. 2014 na 9. 1. 2014 vlomil v gostišče in iz njega odtujil elektronsko blagajno, več škatlic različnih znamk cigaret in nekaj alkoholne pijače, v skupni vrednosti cca. 300 EUR. Policisti o storilcu še zbirajo obvestila.

Zasegli drogo

12. 1. 2014, v nočnem času, so policisti v Rogaški Slatini opravljali kontrolo prometa in pri tem ustavili voznika osebnega avtomobila. Med postopkom so policisti v vozilu opazili tudi manjšo količino posušenih reastlinskih delcev. Zaradi suma, da gre za prepovedano drogo konopljo, so policisti rastlinske delce zasegli. Zoper kršitelja sledi hitri postopek o prekršku.

Poskus preprečitve uradnega dejanja

13. 1. 2014, v popoldanskem času, sta policista PP Rogaška Slatina v Rogatcu opravljala kontrolo prometa. Pri tem sta opazila voznika, ki je vozil z veliko hitrostjo. Zapeljala sta za njim, ga ustavila in opravila kontrolo. Pri tem voznik ni hotel sodelovati, saj ni hotel policistoma izročiti dokumentov, da bi lahko ugotovila njegovo identiteto in preverila ali izpolnjuje pogoje za vožnjo. Policista sta mu odredila privedbo na policijsko postajo, da bi lahko ugotovila njegovo identiteto. Pri tem se je kršitelj uprl in poskušal udariti policista. Zaradi tega sta policista zoper njega uporabila prisilna sredstva in ga privedla na policijsko postajo. Kršitelju je bilo odrejeno pridržanje na podlagi določil zakona o kazenskem postopku, saj je obstajal sum, da je storil kaznivo dejanje poskusa preprečitve uradnega dejanja uradni osebi. Prav tako sta mu policista odredila preizkus alkoholiziranosti, ki ga je odklonil. Po ugotovitvi identitete je bilo ugotovljeno tudi, da kršitelj vozi v cestnem prometu motorno vozilo brez veljavnega vozniškega dovoljenja, zaradi česar so mu policisti zasegli osebni avtomobil.

Zoper kršitelja bo podan obdolžilni predlog na sodišče, prav tako pa bo na Okrožno državno tožilstvo v Celju zoper njega podana kazenska ovadba zaradi storitve kaznivega dejanja poskusa preprečitve uradnega dejanja uradni osebi.

»Bodi trenutno nedosegljiv, če želiš ostati živ«

V času od 13. 1. 2014, do 26. 1. 2014, poteka v Sloveniji preventivna akcija »BODI TRENUTNO NEDOSEGLJIV, ČE ŽELIŠ OSTATI ŽIV«, ki jo koordinira Javna Agencija RS za varnost prometa. Akcija je interdisciplinarna ter s sodelovanjem različnih subjektov, od policije do Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, Ministrstva za zdravje, Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, nevladnih organizacij do glavnih mobilnih operaterjev v Sloveniji in zastopnikov mobitelov.

Cilj preventivne akcije je:

1. Zmanjšati stopnjo uporabe mobilnega telefona med vožnjo,

2. Povečati stopnjo zavedanja voznikov in voznic o nevarnosti uporabe mobilnega telefona med  vožnjo.

Da predstavlja uporaba mobitela med vožnjo resno nevarnost za nas in za druge udeležence v prometu, potrjujejo tudi raziskave,  ki kažejo da če voznik telefonira med vožnjo, je tako, kot bi imel v krvi 0.8 promila alkohola, da pošiljanje SMS sporočil med vožnjo podaljša reakcijski čas za kar 35 %, da počasneje zaznavamo in reagiramo na postavljeno prometno signalizacijo itd. Prav tako je ugotovljeno, da opravimo kar  57% klicev med vožnjo, zato je prav, da se v primeru ko moramo med vožnjo opraviti ali sprejeti klic ustavimo in v miru opravimo klic.

Prav  tako je zaskrbljujoč podatek, da mobitel med vožnjo pogosteje uporabljajo moški in vozniki mlajši od 30 let, da smo v Sloveniji v letu 2007 zabeležili 7.641 kršitev s področja uporabe mobitela med vožnjo, v letu 2013 do sredine decembra pa kar 19.466, kar je za 255% več kot v letu 2007.

Na podlagi vseh raziskav in izkušenj policisti ugotavljamo, da je uporaba mobilnega telefona med vožnjo zelo razširjena in  predvidevamo, da je uporaba mobilnega telefona med vožnjo tudi pogosto eden od dejavnikov za nastanek prometne nesreče zato bomo zoper kršitelje dosledno ukrepali.

 

 

                                                             Boštjan Debelak

                                                           komandir policijske postaje

                                                            policijski inšpektor I