Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Metuljevo drobovje oblil zvok svobodnega jazza (video)


V okviru nedeljskega koncertnega cikla je tretjo letošnjo nedeljo bistriški klub Metulj gostil večer improviziranega jazza, ki je bil obenem plod večletnega sodelovanja domačih glasbenikov in poslušalcev svobodnih muzik z različnimi akterji po svetu.

Naj prej je pred občinstvo stopil trojec v zasedbi Vid Drašler (tolkala), Jošt Drašler (kontrabas) in Marko Karlovčec (saksofon). Po uvodnem setu sta nadaljevala tuja gosta Sheik Anorak in Mario Rechtern. In kdo sta oba gosta?

Sheik Anorak je ime za katerim stoji Frank Garcia, multiinstrumentalist, promotor, organizator in založnik iz Lyona v Franciji. Založba Gaffer Records, kot tudi festival Gaffer Fest, ki ju vodi in razvija, iz leta v leto pridobivata na mednarodni prepoznavnosti. In koncertni večer bo eden izmed trenutkov, zvočnega sobivanja, morda tudi skozi borbo za prostor v tišini.

Mario Rechtern pooseblja duh svobodnih izrazov, njegova prezenca pa pomiri še tako zajebane situacije, ki nam jih povzroča bivanje. Kot glasbenik, performer, filozof je v zadnjih 50 letih prepotoval različne svetove, kjer hrumi svoboden in kritičen umetniški izraz. Na njegovi poti se pojavljajo nešteta sodelovanja, nikoli pa se ni pustil zapeljati toku na površju. Verjetno tudi zato ostaja eden izmed spregledanih ustvarjalcev 20. in 21. stoletja.

Na koncu so vsi omenjeni in Andrej Boštjančič zimprovizirali še skupno (zz)godbo.

Na spodnjih videoposnetkih so izseki nastopov vseh treh setov

 

 

 

v: bR